چگونه ارتباط ضعیف به استرس منجر می‌شود_چه چیزهایی رابطه را تضعیف می کند؟
چگونه ارتباط ضعیف به استرس منجر می‌شود_چه چیزهایی رابطه را تضعیف می کند؟ ٠٢١٨٨٣٧٧٨١٦
استرس و اضطراب چیست؟_علائم و عوارض استرس و اضطراب در افراد چیست؟ روانشناسی بالینی

استرس و اضطراب چیست؟_علائم و عوارض استرس و اضطراب در افراد چیست؟

تعریف استرس و اضطراب

ازنظر لغوی ریشه استرس در لاتین استریکتوس است که در فرانسه استریکسیون به معنای سخت گیری وشدت می باشد که یادآور فشارهمان فشار معروف که گلو را می گیرد است امروزه لغت استرس با دو ریشه مختلف استفاده شده است . یاتحریک تهاجمی مثل سروصدا که عامل استرس می باشد ویا عکس العمل متابولیکی ویا فیزیولوزی که این عامل محرک مهاجم ایجاد می کند مثل عرق کردن دستها ویا خشک شدن دهان وگلو که تظاهرات استرس می باشد.

مطلب پیشنهادی: درمان اختلالات اضطراب فراگیر
کنترل استرس قبل از هر چیز شناخت بهترفرد مشخص کردن امکانات ومحدودیتهای اوست تابا هماهنگی بهتر استرس دفع شود وبا خود دیگران ومحیط زندگی کنارآمده وزندگی کرد.
استرس غالبا از فشارهای بسیار شدید که روی یک فرد عادی سنگینی می کند ناشی می شود ونیز از عدم توافق میان تواینیهای فرد وانتظارات محیط از او.
روزی خواهید فهمید که ما هرگز نمی توانیم استرس را کاملا از زندگی حذف کنیم واصلا این مطلوب نیست. تنها کاری که باید بکنیم این است که یاد بگیریم با وجود تمامی استرسها خوب و هشیارانه زندگی کنیم مانند ناخدایی که کشتیرانی می داند تا با تخته سنگها برخورد نکند واز بادها استفاده خوب ببرد. این نسخه مقابله با استرس نیست بلکه برای سازگاری با آن است.
شما درعین حال که یک شخص واحد هستید درسطوح مختلف زندگی نقش دارید:ذهنی وشغلی و خانوادگی و احساسی و......نمی توانید تنها یک برش را انتخاب کنید . هیچ کدام منفک وجدااز دیگری نیست .باشناخت روش به کارگیری و نحوه عمل استرس می توانید اختیار آن را به دست خود بگیرید ودر ورطه افراط که جامعه امروزی به وجود می آورد نمی افتید.
صفرمطلق ویا بیست مطلق اگربد فهمیده شوند تولید استرس می کنند کنترل استرس به معنی همیشه خنده بر لب داشتن تصورات خوب داشتن و آماده خدمت بودن نیست بلکه خود اینها موجب استرس بزرگ تری می شود .

استرس و کنترل آن

استرس زندگی است

بله همه چیز استرس است !خود زندگی هم استرس است .همان طور که دکتر بنزابات در کتاب خود همین عنوان می گوید زیرا ما دائما در محیطی متغییر زندگی می کنیم وبدن مانیز در تغییر و تحول همیشگی است. تغییرات اب وهوایی و تغییرات ریتم زندگی و سروصدا و هیجانات در ذات زندگی هستند . تاجهان بوده استرس هم بوده وبدون آن ما نمی توانیم زندگی کنیم.
استرس های جوی وفیزیکی هستند که به انسان امکان تقویت هوش و استعداد را می دهند. باسازگارکردن بهتر خود با محیط انسان می تواند هزاران استعداد را درون خود تقویت کند.زندگی یک تلاطم دائمی است که ما را مجبور به سازگار شدن می کند بدون ترس وبیمهای خارجی حس تاثر ما از بین می رفت وما به تدریج نابود می شدیم این دقیقا همان وضعیتی است که افراد در دوران بازنشستگی که هیچ فعالیتی ندارند به آن دچار می شوند .فقدان انگیزه ومحرک به سرعت پیچ و خم هایی در روح به وجود می آورد که متاسفانه همین اثرات را یک استرس منفی به کار می اندازد . فقط با وجود مقداری ترس و انگیزه است که فرد را وادار به یافتن و ابداع راه حلهایی می شود.

اثرات منفی استرس

استرس واضطراب فراگیر می توانید عامل اختلالات بسیار و نقطه شروع بیماریهای فراوان ومشکلات ارتباطی قوی باشد. غالبا اثرات منفی استرس را به خستگی بیش از حدو اضطراب و ضغف وناامیدی و افسردگی است .
 

تاثیر اسنرس بر زندگی

 

مطلب پیشنهادی : چگونه ارتباط ضعیف به استرس منجر می‌شود چه چیزهایی رابطه را تضعیف می کند

اضطراب

اضطراب در واقع در نتیجه مستقیم یک عامل استرس زاست . واکنشهای جسمی و روانی تواما به تحریک عصب سمپاتیک ارتباط دارند :تپش و خشکی دهان و تعریق زیاد و اشفتگی روحی که اینها غکس العمل های شناخته شده ای هستند .
خستگی بیش از حد: خستگی مفرط بر عکس اضطراب جز لاینفک استرس است که می تواند علت ویا نتیجه آن باشد.

افسردگی

افسردگی نباید با استرس اشتباه گرفته شود برخی از افسردگی ها می توانند نتیجه ی منطقی امری باشند ولی علل دیگر قادر به ایجاد آن هستند .حتی اگرگاهی افسردگی وابسته به همان معالجه استرس باشد باز نیاز به درمان کاملا خاصی دارند که نباید به تعویق انداخته شود.فراموش نکنیم که خطر بزرگ افسردگی همیشه به راحتی قابل شناسایی نیست و می تواند وابسته به علل عضوی باشد . هر افسردگی مستقیما نتیجه استرس است .

احساس ضعف پیامد استرس

ضعف

استرس ایجاد ضعف وبه تحلیل رفتن قوا می کند . دلتنگی کسالت و بی ارزش دانستن کار از نتایج مهم آن هستند.

استرس و انواع اختلالات

استرس موجب بیماری های کار کردی (کنشی) می شود: 

اختلال در هوشیاری

نخستین مشکل اختلال در هوشیاری با نوسان میان پر خوابی وبی خوابی است.

 اسپاسموفیلی

دومین نشانه های بیماری اسپاسموفیلی یا گرفتگی عصبی عضلات می باشد اسپاسموفیلی نه تنها با گرفتگی عضله ظاهر می شود بلکه با علایم فیزیکی تحت فرمان اضطراب ودلهره و خصوصا وحشت بروز می کند.

واکنشهای عصبی

سومین گروه همان مشکلات رفتاری است بدین معنی که شخص در رابطه با دیگران حاکم بر رفتار خود نیست.

ناهماهنگی روانی

چهارمین گروه بسیار وسیع بوده وبه مجموعه ناهماهنگی های رشته عصبی مربوط می شود که با عدم تعادل میان سیستم عصبی سمپاتیک وسیستم عصبی پاراسمپاتیک مشخص می شود.

 اختلالات متابولیکی

پنجمین گروه شامل علایم مربوط به بی نظمی سوخت و ساز (متابولیسم) است و باعث مشکلات وزنی می شود که میلیون ها نفردر سرتاسر دنیا با آن مواجه هستند.

فشار خون بالا 

ششمین گروه همان مشکل شایع است که کشش مفرط شریانی قرار دارد یعنی کم شدن حساسیت شریانها.

آلگوتیمی

هفتمین گروه یعنی آخرین گروه مجموعه ای از علامت های بسیار دشوار یافت می شود .اینها دردهای هستند که به یک عضو یا عصب خاصی تعلق ندارند وآنها را آلگوتیمی بی نظم با منشا کار کردی نامیده می شود.

استرس موجب بروز و تشدید بیماری های عضوی می شود

بیماری های قلبی –عروقی و سکته قلبی و مغزی و آسم و زخم اثنی عشر کولیت و.......

مطلب پیشنهادی : مدیریت استرس | مدیریت استرس برای یک خانواده سالم

استرس حاد 

مرحله نخست مرحله هشدار و هراس است که به دنبال آن مرحله پایداری ومقاومت پیش می آید .در مرحله اول بدن هنوز قادر به سازگاری نبوده متعجب شده و سیستم دفاعی بیش فعال و معمولا مغشوش می گردد . طی این مرحله واکنشهای کاملا ناسازگار بروز می کند وحتی در صورت تشدید می تواند فرد را از کار بیندازد. واکنشهای بی تناسب که با یک رفتار پریشان استرس اولیه را تشدید کرده و تظاهرات فیزیولوژی و روانی به وجود می آورند که در وجدان فرد انعکاس می یابد.این مرحله اضطراب که مشخصه استرس حاد می باشد کم کم مزمن می شود .

استرس مزمن

تمامی مکانسیم های عکس العملی برای از سرگیری ریتم طبیعی تحریک شده اند ولی این امر به کمک تطابق و سازگاری ایجاد می شود. هرچه استرس مقاوم تر باشد بدن بیشتر در خطر است و کار فوق العاده ای برای حفظ سازگاری طبیعی با زندگی می طلبد. این مرحله دقیقا مرحله ایجاد ضرر و زیان است. متاسفانه در ابتدا اکثر اوقات فرد هیچ علامت هشدار دهنده ای مشاهده نمی کند تنها چند نشانه کوچک ظاهر می شود که معمولا به صورت اختلالات جسمانی است . در پادکست روانشناسی زیر به این موضوع پرداخته ایم که اگر استرس مزمن درمان نشود چه تاثیری روی عملکرد مغز می گذارد:

زندگی فقط همین 

با رهایی از استرس شما می توانید با وجود فشارهای خارجی قدر هر لحظه از زندگی را بدانید .از امکاناتی که در اختیار دارید بهتر استفاده خواهید کرد. احساس می کنید بیشتر انرژی دارید و زندگی در وجودتان جریان دارد .با رهایی از استرس شما می توانید بهتر قدر روابط خانوادگی و احساسی و دوستانه و شغلی خود را بدانید.
مشکل را به زانو در آورید !
اینک به اهمیت استرس در زندگی به خوبی پی برده ایدوفهمیده اید کدامیک از عوامل پیرامون شما می تواند آزارتان دهند و می دانید که بدون در نظر گرفتن عوامل شغلی و شخصی و پزشکی نمی توانید آن را تحت بررسی قرار دهید. حال با در نظر گرفتن و پرسیدن این سوالات باید ریشه مشکلات استرسی خود را پیدا کنید تا آن را به زانو در آورید.

آیا شغل من منبع استرس است؟
آیا بهداشت زندگی ام منبع استرس می باشد؟
آیا زندگی شخصی من منبع استرس می باشد؟
آیا شخصیت من منبع استرس می باشد ؟

تغییر عادات برای زندگی بدون استرس

تله های ضد استرس - درمان های غلط :الکل یکی از درمان های غلط است زیرا الکل می تواند مانند ماده مخدر حالت عادت ایجاد کند و فرد برای اینکه موثر باشد باید مقدار آن را افزایش دهد.و در صورت نبود آن همانند نیکوتین مغز قادر به عملکرد طبیعی نخواهد بود واین حالت اضطراب و استرس را زیاد می کند.

مواد مخدر

دانستید که الکل یک مخدر واقعی است ولی در کنار آن مواد مخدر ظاهرا غیرقانونی نیز وجود دارند که مصرف آنها فاجعه وار در جامعه ما طی چند دهه اخیر وخصوصا سالهای اخیر افزایش یافته است .این مواد توسط قشر خاصی مصرف نمی شود و هرکس آن را پاسخی به استرس و اضطراب می داند.تغییر وتحول فهم وآگاهی فرد وابستگی و عادت سریع همراه با بدبختی انسان ها از عوارض اجتناب ناپذیر مصرف مواد مخدر می باشد.روابط احساسی وخانوادگی دوستانه وشغلی ازهم پاشیده می شود .مصرف مواد مخدر غالبا نتیجه استرس و اضطراب شدید و احساس به بن بست رسیدن در زندگی است. مسلما نوجوانان و جوانان بیشتر در معرض خطرند و این مسئله مربوط به همه ما می شود.کنترل بهتر استرس ما را قادر به تحمل بهتر بهتر محیط اطراف می سازد.
دخانیات همانند مواد مخدر می تواند اثر سوئ داشته باشد درست اثرات کمتر باشد ولی قابل انکار نیست نیکوتین موجود درآن می تئاند همانند مواد مخدر وابستگی ایجاد کند.

استرس و مواد مخدر

داروهای آرام بخش

مصرف این دارو در فرانسه در رده اول اروپا قرار دارد .استفاده صحیح و به میزان کم در برخی افراد می تواند کمک خوبی باشد ولی متاسفانه در اکثر موارد مصرف نابه جاست این مواد به هیچ عنوان اثرات جانبی منفی مانند الکل یا دخانیات ندارند ولی مانند یک مخدر واقعی عمل می کنند و اعتیاد و وابستگی از نتایج آنهاست.

عادات زندگی بدون استرس

تمرین بدنی :اجرای منظم و معقول یک تمرین بدنی از بهترین راه های مبارزه علیه زندگی استرس دار و شوکهای روحی هیجانی یا شغلی زندگی شهری می باشد . بدن نیاز به تحرک دارد.

تمرین منظم داشتن 

بی نظمی موجب استرس بیشتر می شود زیرا بدن باید فشار بیشتری برای وفق دادن بدن تحمل کند که ضرر آن بیش از سودش می باشد.

یوگا

بیش از هزار سال تولد یوگا می گذرد . یوگا اساسا درهند پیشرفت کرده و هدف آن کمک به تسکین روح است.مبارزه اش درحدکمال به کنترل استرس منتهی می شود .نه تنها به جهت مجموعه تمرین های فیزیکی بلکه به سبب تمرینات تنفسی و مجموعه تمرین های روحی و توصیه زندگی بهتر این چهارجنبه در کشورهای غربی اموزش داده می شود و شرکت در کلاس های آسان است.

یوگا ، تاثیر مثبت بر استرس

آهنگهای بیولوژیکی 

مسلما آگاهی یافتن از آهنگ های (ریتم) زندگی یکی از تحولات علم پزشکی در دهه های اخیر است. 

رعایت اصول تغذیه

برای حذف غذاهای استرس زا باید ابتدا چیزهای خوب را واجد اعتبار کرد.این امر یعنی حذف گروه زیادی از محصولات صنعتی ودرعوض بها دادن به املاح معدنی وعناصر ضروری وویتامینها ..........
نمی توانیم سلامتی خود را به دست کارخانه های تولید مواد غذایی بسپاریم. بدن ما به تعادل میان پروتیین ها و چربیها و قندها نیاز دارد . ذکر این مطالب فقط یادآوری چیزهایی که می دانیم نیست بلکه باید قواعد اصولی عادات خوب تغذیه ای را رعایت کرد. چگونه بر استرس و اضطراب غلبه کنیم

رعایت اصول تغذیه و تاثیر آن بر کنترل استرس

 

 

در آخر امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشیم استرس فراگیر را تا حدی شناخته باشیم و راههای برخورد با آن را یاد گرفته باشید امید واریم که قدمی مفید هر چند کوچک برای زندگی بهتردر این دنیا برداشته باشیم . ممنون از همراهی شما شاد و پیروز باشید.


نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  1. سمانه
    سمانه

    خانم دکتر آیا کمالگرایی و اضطراب به همدیگه ربط دارند؟

    1. مدیر سایت
      مدیر سایت

      بله کمالگرایی ویژگی بارز افراد مضطرب هست. چون گاهی اضطراب، به دلیل میل به بهترین بودن در افراد بوجود می آید یعنی فرد طاقت متوسط بودن را ندارد و همین باعث اضطراب در او می شود. پس باید همانی که هستیم را با تمام محدودیت ها بپذیریم و در عین حال برای بهتر شدن خود تمرین و تلاش کنیم.  

سوال خود را از ما بپرسید