روانشناسی کودک چیست؟_کشف و پرورش استعدادهای کودکان
روانشناسی کودک چیست؟_کشف و پرورش استعدادهای کودکان ٠٢١٨٨٣٧٧٨١٦
 زمینه پیدایش پرخاشگری در کودکان_بررسی علل پرخاشگری در کودکان روانشناسی کودک و نوجوان

زمینه پیدایش پرخاشگری در کودکان_بررسی علل پرخاشگری در کودکان

 منشا پرخاشگری در کودکان

 

پرخاشگری در کودکان

 

منشا غریزی و فطری

طفل همراه با تولد خود نمونه ای از پرخاشگری دارد. نمونه های پرخاشگری: گریه کردن،جنگیدن...

 

منشا اجتماعی

برخی از پرخاشگری ها ریشه در برخی اموخته های اجتماعی است:نارضایتی فرد از محیط و اطرافیان.برخی پرخاشگری ها ریشه در رفتار غلط والدین و افرادی که در زندگی اجتماعی با انها برخورد داشته است و باعث پیدایش برخی عقده ها در فرد شده است.

 

منشا غریزی و اجتماعی

برخی پرخاشگری ها در فرد نشانه وجود نوعی غریزه است که در وجود افراد وجود دارد که نمونه این پرخاشگری ها با اکتساب برخی فعالیت ها پرخاشگری بیشتر می شود و دامنه پرخاشگری بزرگتر می شود.

 

کمبود توجه و عاطفه

کمبود توجه و نیاز عاطفی در افراد بیشتر در دوران کودکی و خردسالی افراد به وجود می اید برخی از مواردی که موجب تشدید پرخاشگری در افراد می شود ریشه در دوران کودکی افراد دارد مانند غیاب والدین و اعتیاد انان که در برخی موارد موجب طرد والدین می شود و احساس ناامنی را به وجود می اورد.

پیشنهاد: پرسشنامه شخصیت آیزنک

الگوپذیری از والدین

والدین کودک در پرخاشگری او تاثیر به سزایی دارند چنان چه پدر یا مادر رفتار پرخاشگرانه داشته باشند به صورت ناخوداگاه کودک ان ها نیز این رفتار را یاد گرفته اگر والدین در مشاجره ها و بحث ها با یکدیگر پرخاشگری کنند کودک با مشاهده این رفتار رفتار های والدین را می اموزد و برای پرخاشگری خود الگو پیدا می کند.

 

تاثیر والدین در پرخاشگری کودکان

 

اضطراب و استرس

وجود استرس علت به وجود امدن پرخاشگری در کودکان است باعث می شود رفتار پرخاشگرانه از خود بروز می دهند و سپس پشیمان شوند به طوری که خودشان علت پرخاشگری خود را ندانند.

 

ناکامی

نرسیدن به هدف موردنظر یکی از دلایل بسیار مهم پرخاشگری است که فرد به انجام کارهایی نظیر صحبت با صدای بلند یا فریاد زدن و با مسئله کوچکی بسیار عصبانی شدن و استفاده از کلمات نادرست و...می شود.ناکامی در ارتباط هم می تواند باشد  که موفق به ارتباط با افراد نشوند و ناکام بماند یکی از رفتارهایی که انجام می دهد پرخاشگری است.

 

پرخاشگری نشانه ای از تعارض و دوگانگی

گاهی فرزندان دچار تضاد درونی و دوگانگی میشوند و بر سر دو راهی هایی گیر می کنند و نمی دانند کدام راه را انتخاب کنند و در این حالت دچار استرس و خشم کودکان می شوند و پرخاشگری در کودکان را بدنبال دارد.والدین و معلمان باید با صحبت با کودکان به انان کمک کنند که این مدت زیاد طولانی نشود و کودکان کمتر دچار استرس و پرخاشگری شوند.

 

افسردگی

پرخاشگری نشانه ای از افسردگی می تواند باشد که در این صورت والدین باید کودک خود را نزد مشاور و روان شناس متخصص ببرند و در صورت نیاز شرایط زندگی او را مورد بررسی قرار دهند و در صورت نیاز مصرف برخی داروها  لازم و ضروری است که ممکن است عوارضی نظیر پرخاشگری و کج خلقی داشته باشند.

 

مدرسه

گاهی در مدارس بروز برخی رفتار های غلط سایرین موجب به وجود امدن خشونت و پرخاشگری شود.برخی از رفتارها نظیر:تمسخر،عدم دفاع دانش اموز در مشاجرات،عدم نظم ظاهری، خجالتی بودن،منزوی بودن بیش از حد،افت تحصیلی و....

 

راه هایی برای اصلاح خشونت و پرخاشگری کودکان در مدرسه

 

1-اگاهی دادن به دانش اموز و صحبت با وی که راه رسیدن به هدف، پرخاشگری نیست.

2-عصبانیت بیش از حد و دعوا کردن در همان لحظه و داد کشیدن سر دانش اموز تاثیر فوری دارد اما در مدت طولانی اثر مطلوبی بر جای نمی گذارد.باید از جرو بحث های طولانی خودداری کرد و از طریق داستان ها و بیان حکایات سطح اگاهی کودک را بالا برده و باعث تفکر و تعقل کودک شویم تا به تدریج تجربه کسب کند.

3-با صحبت درباره حقوق دیگران با کودک می توانیم به او تفهیم کنیم که در رفتار های خود کمتر به پرخاشگری بپردازد و با توضیح دادن در مورد این که پرخاشگری عملی زشت و ناپسند است از مشکلات جدی تر جلوگیری کنیم.

4-همچنین با ایجاد فضای صمیمی و محیط گرم و دوستانه می توانیم به اصلاح پرخاشگری در کودکان بپردازیم.

5-یاد دادن انواع مدل های دیگر برای تخلیه پرخاشگری و عصبانیت کودکان مانند:قدم زدن و نگاه کردن به اسمان و درختان و تمرکز کردن و ....

6-ایجاد سرگرمی: والدین می توانند با انجام برخی بازی ها از پرخاشگری کودکان جلوگیری کنند بازی هایی متناسب با سن و علاقه کودکان.

7-صحبت کردن:والدین و در مواقعی معلمان می توانند در هنگام پرخاشگری از کودک بخواهند با ان ها صحبت نماید و یا او رابه ارام بودن تشویق کرده و پس از ان در کمال خون سردی با کودک صحبت نمایندو سعی در کاهش پرخاشگری کودک بکنند.

 

عوامل موثر بر پرخاشگری

عوامل موثر بر پرخاشگری را به 3 دسته می توان تقسیم کرد:

الف-عوامل زیست شناختی

1-مواد زیست شیمیایی:مثال افزایش تستوسترون در سطح خون موجب پرخاشگری می شود.

2-گرما

 

ب-عوامل روان شناختی

1-افسردگی        2- الگوی شخصیت            3-تاثیر احساس گناه

 

ج-عوامل فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی ومحیطی

1-خانواده          2-فقر                          3-تاثیرات الگویی

 

 

اصلاح پرخاشگری در کودکان

استفاده از داستان نمایشی یکی از بهترین وسیله ها برای اصلاح پرخاشگری کودکان است برای این منظور سه تکنیک جا به جایی نقش خود با فرزندان، بازی اگر ...توچی کار کردی و بازی چه بد وچه خوب، می تواند کمک کننده باشد.

 

جابه جایی نقش خودتان با فرزندانتان، می تواند به اموزش و رفع بسیاری از مشکلات کمک کند مخصوصا اگر شوخ طبع و بذله گو باشید سعی کنید بر اساس صحبت های کودکتان الگوی رفتاری مناسب را در قالب نقشی که بازی می کنند به طور غیر مستقیم به او انتقال دهید.بازی اگر... تو چی کار می کردی.

به کمک این بازی سوالی می توانید از احساسات و نگران های کودکتان تصویر واضحی داشته باشید.برای این کار زمان مناسب و ارامی را انتخاب کنید.

 

بازی چه خوب و چه بد

در اینجا می توانید مجموعه حیوانات عروسکی را به دو دسته که هر یک نمایانگر انجام دادن کار خوب و با بدی هستند تقسیم کنید و انگاه در قالب حیوانات و با مشارکت فرزندانتان کار های خوب و بدی که به وقوع  پیوسته است به چالش بکشید.


نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید