تئوری انتخاب_راهکارهایی برای والدین در راستای کمک به فرزند دانش آموز روانشناسی کودک و نوجوان

تئوری انتخاب_راهکارهایی برای والدین در راستای کمک به فرزند دانش آموز

تئوری انتخاب در زمینه های مختلفی از جمله مسائل دانش اموزان کاربرد دارد.تکالیف دانش آموزان، جهت آموزش اتکا به خود و مدیریت زمان است و دانش آموزان برای انجام این تعهدات به کمک نیاز دارند. مهم است که یک برنامه تنظیم کنید و به آنها کمک کنید که بین تکالیف و فعالیت های فوق برنامه تعادل برقرار کنند.

مسئولیت خانواده نسبت به دانش آموزان چیست؟

تکالیف حوزه ای است که والدین می توانند نقش بسیار فعال و حمایتی در تربیت فرزند خود داشته باشند. در سطح بسیار ابتدایی، می تواند به شروع گفتگو بین والدین و فرزندان کمک کند، به خصوص در خانواده هایی که کار سخت و تعهدات فوق برنامه می تواند مانع از خوردن وعده های غذایی منظم با هم شود. اگرچه تحقیقات نشان داده است که زمان منظم غذا خوردن خانواده یک راه عالی برای بهبود عملکرد تحصیلی است، اما دستیابی به این هدف برای خانواده ها همیشه امکان پذیر نیست. به همین دلیل است که باید ساعات جایگزینی را برای تشویق مکالمه برنامه ریزی کرد و به والدین اجازه داد تا علاقه خود را به تحصیل فرزندشان ابراز کنند.  تکالیف درسی، همچنین می تواند به والدین کمک کند تا نقاط قوت و زمینه های بهبود را شناسایی کنند که به طور بالقوه موفقیت بیشتری نسبت به معلمان کلاس درس دارند. 

شکایات والدین از فرزند دانش آموز خود

دکتر رقیه زراعتی ایده لو ، روانشناس تربیتی 
از شکایاتی که  این روز ها والدین دارند این است که فرزندم علاقه ای به درس خواندن  ندارد! در انجام تکالیف کاهلی می کند ! تکالیفش را انجام نمی دهد یا ناقص و پر از غلط  غلوط انجام می دهد ! گاهی هم سر تکالیفش بحث و حتی دعوا داریم و... مطلب راهکارهای روانشناسی جهت کمک به فرزندان در انجام بهینه ی تکالیف برای شما مفید خواهد بود. 

تئوری انتخاب و کمک والدین به دانش آموز

این بخشی از شکایات والدین بود حالا با توجه به تیوری انتخاب می رویم دنبال پیدا کردن علت ها و ارایه راهکار ها :

در سال 1960 دکتر ویلیام گلسر ، واقعیت درمانی  را به جامعه روانشناسی معرفی کرد . روشی که تا کنون به انسان های زیادی در راستای تغیر مثبت در زندگی کمک کرده است .گلسر روانپزشک بود  او در بیمارستان  روانپزشکی مشغول کار بود تجربیات و مشاهداتی که از رفتار های بیماران جنگی داشت او را به فکر انداخت که آیا واقعا انسان ها می توانند روی رفتار خود کنترل داشته باشند یا نه ؟! کار روی بیماران روانی نوجوانان بزهکار و... به او کمک کرد تا واقعیت درمانی را پایه ریزی و در عمل آزمایش کند و موفقیت آن را به اثبات برساند1. .گلسر روی سه (R) تاکید داشت : واقع گرایی ، مسئولیت پذیری  و اخلاقیات .

تعهدات والدین دانش آموزان

زمانی که ما به عنوان والدین و فرزندانمان به عنوان دانش آموزان ،  نقش خود را بپذیریم و بدانیم مسئولیتمان چیست   .همچنین در این مسیر اخلاقیات درست و غلط   را یاد بگیریم و به کار بریم بخش عظیمی از مشکلات حل می شود .
برای فرزند خودمان تاکید کنیم که دانش آموز است و مسیولیت و شغل اصلی او کسب علم و مهارت و انجام تکالیف یادگیری است . در واقعیت درمانی تلاش بر این است که رفتار را از فرد مجزا  کند 3 بنا براین رفتار فرزندتان – اشکال در انجام تکالیف – از او جداست : او خوب و دوست داشتنی است اما این رفتارش درست نیست.

تئوری انتخاب و راهکارهایی برای والدین
گلاسر معتقد بود آدم ها بیشتر از اینکه مشکلات روانی داشته باشند از مشکل در روابطشان رنج می برند .تلاش ناموفقی که آن ها برای برطرف کردن نیاز های اساسی شان انجام داده اند باعث رنج و  مشکلات رفتاری شان شده است 2. این نیاز های اساسی شامل نیاز به بقا ، قدرت ، آزادی ، عشق و تعلق و تفریح می باشد .و البته گلسر معتقد بود پس از نیاز به بقا مهمترین نیاز انسان ، نیاز به عشق و تعلق است انسان ها نیازمندند به داشته رابطه با افرادی که آنها را دوست دارند و توسط آن ها دوست داشته می شوند . افراد آگاهانه یا نا آگاهانه برای براوردن این نیاز ها بهترین تلاش خود را انجام می دهند  و تمام این نیاز ها باید به طورمتعادلی براورده شوند تا فرد عملکرد کارامد تری داشته باشد . پس در انجام  تکالیف ما به عنوان والدین به برطرف شدن نیاز بچه ها دقت می کنیم و سعی می کنیم رابطه قوی و مثبت با فرزندانمان داشته باشیم . سعی کنیم با ارتباط خوبی که با فرزندمان برقرار می کنیم ، به او آرامش و اشتیاق را هدیه دهیم.

کمک به فرزند دانش آموز

نیازهای دانش آموزان

کودکان مثل هر انسانی نیاز به بقا دارند : برای کمک به آنها برای براورده ساختن نیازشان : تغذیه مناسب شامل انواع مواد غذایی ( پروتین های گیاهی و جانوری ، ویتامین ها ی موجود در میوه ها و سبزیجات ، کربوهیدرات های موجود در برنج، گندم و ...) ، استراحت و خواب کافی ، ورزش ، آب مناسب ، هوای کافی ، نور کافی دمای مناسب محل انجام تکالیف را مورد نظر قرار دهید . بچه هایی که سوء تغذیه ، بدخوابی ، خستگی ، تشنگی و... دچارند به خوبی نمی توانند تکالیف را انجام دهند .
بچه ها نیاز به قدرت دارند . بنابراین اگر در انجام تکالیف احساس موفقیت کنند و تشویق شوند نیاز به قدرتشان براورده می شود و انگیزه بیشتری می یابند . بنابراین اوقاتی که تکالیفشان را به خوبی انجام می دهند تشویقشان کنید. حتی آن ها را برای قسمتی از تکالیف که خوب انجام داده اند تشویق کنید .

رفتار والدین با دانش آموز خود

از سرزنش ، دعوا کردن ، تنبیه بدنی  و... که باعث می شود نیاز به قدرت و عزت نفس کودک آسیب ببیند خود داری کنید . 
بچه ها نیاز به آزادی دارند : بنابراین سعی کنید در برنامه ریزی نظر آنها را بخواهید .اجازه دهید در طی روز فعالیتهایی که برایشان مفید و یا حتی بی ضرر است و آن ها دوست دارند ، را انجام دهند این کار عزت نفس و اشتیاق کودک را افزایش می دهد  .
همچنین بچه ها نیاز به عشق و محبت و تعلق دارند . مواظب باشید عدم یا نقص در انجام تکالیف باعث آسیب دیدن بچه ها از این ناحیه نشود . به عقیده عده ای از دانشمندان ، این نیاز مهمترین نیاز است . فرزند شما باید بداند و بار ها بداند که در هر صورتی شما او را دوست دارید و او دوست داشتنی است . دعوا ها و تنش هایی که بین والدین و فرزندان در حوزه تکالیف اتفاق می افتد به شدت به رابطه صدمه می زند . و بر عکس رابطه خوب والدین و فرزند باعث حرف شنوی بیشتر او و انجام بهتر تکالیف می شود . تکنیک یک ربع کیفی  را پیاده کنید . مرتب نوازشش کنید در آغوشش بکشید و  دوستت دارم را بارها برایش تکرار کنید .از دید دیگر زمانی که فرزندتان با شما ارتباط خوبی بگیرد، شما نقش الگویی می گیرید . اینجاست که والدینی که مسیولیت پذیرند و به مطالعه علاقه مندهستند فرزندان مسیولیت پذیر و علاقه مند به مطالعه پرورش می دهند .پس کتابخوانی و یادگیری را جزو عادات خود قرار دهید .

فرزند شما به تفریح نیاز مند است : در تیوری انتخاب یادگیری در حوزه نیاز به تفریح است پس حواستان باشد فرزندتان در حین یادگیری لذت ببرد درس خواندن و انجام تکلیف برایش شادی اور باشد نه اضطراب اور . با هم آزمایش کنید ، تمرین های عملی داشته باشید مثلا هنگام پختن کیک مفاهیم تغییرات شیمیایی  و فیزیکی را تجربه کنید . جدول ضرب را با ورزش و بازی حفظ کنید ، با تیله ، نخود و ... بازی الگو ها را تمرین کنید...و در تمام این لحظات شگفت انگیز شادی و و لذت خود از یادگیری را به نمایش گذارید
با توجه به نیاز های اساسی فرزندانتان ، شرایط را برای شاد و سلامت بودن و پیرو آن انجام مسئولانه ی تکالیف ، فراهم نمایید .


نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید