روانشناسی کودک چیست؟_کشف و پرورش استعدادهای کودکان
روانشناسی کودک چیست؟_کشف و پرورش استعدادهای کودکان ٠٢١٨٨٣٧٧٨١٦
اختلال بیش فعالی_اختلال بیش فعالی در کودکان چیست علت و عوامل بیش فعالی در کودکان روانشناسی کودک و نوجوان

اختلال بیش فعالی_اختلال بیش فعالی در کودکان چیست علت و عوامل بیش فعالی در کودکان

اختلال بیش فعالی در کودکان با ویژگی هایی از قبیل پرفعالیتی، کمبود تمرکز و نقص توجه و کارهای تکانه ای یعنی اعمال یکباره و غیر قابل انتظار و غیر قابل پیش بینی همراه است

 

علائم و نشانه های بیش فعالی در کودکان چیست

کمبود توجه در کودکان به چه صورت است

توجه و تمرکز در کودکان ما، ارتباط مستقیمی با هوش و رشد حواس و کامل شدن سیستم عصبی کودک دارد. ذهن برخی کودکان سریعا از کاری که می خواهند انجام دهند منحرف می شود.
یعنی وقتی می خواهد سمت گلدانی برود و شما سعی می کنید با نشان دادن یک اسباب بازی او را منصرف کنید، او سریعا سمت شما می آید و گلدان را فراموش می کند اما بعضی بچه ها این طور نیستند. مثلا اگر می خواهد به سمت گلدانی برود که قصد انداختن آن را دارد شما به هیچ عنوان و با هیچ اسباب بازی یا حتی گلدان دیگری نمی توانید حواس او را پرت کنید و او به راحتی شما را نادیده می گیرد. برای اینکه متوجه شوید فرزندتان به اندازه کافی توجه به محیط و اطرافش دارد یا خیر می توانید این موارد را بررسی کنید مرتبط: نقش پدر و مادر در تربیت فرزند 

اگر هنگام بازی صدای زنگ یا تلفن بیاید او توجه می کند یا اهمیت نمی دهد
هنگام بازی یا دیدن کارتون یا تصاویر یک کتاب، با شنیدن صدای بوق، دزدگیر یا کوبیده شدن در اهمیت می دهد؟

بیش فعالی در کودکان چیست

کمبود تمرکز در کودکان نشانه ای از بیش فعالی در کودکان

کودکی که هنگام بازی به افراد دیگر یا اطراف خود توجه نمی کند، تمرکز بیشتری دارد هرچند که این تمرکز زیاد هم مزایا دارد هم معایب. ولی این کودکان با یک یا دو اسباب بازی به راحتی سرگرم می شوند و نیازی ندارند در هر محیط جدید که وارد می شوند همه چیز را کشف کنند.
والدینی که فرزندانی با تمرکز بالا دارند ممکن است احساس نارضایتی کنند. درحالیکه می توانند با روش های ساده ای با آن کنار بیایند. مثلا به جای اجبار و زور، هنگامی که او سرش به بازی خودش گرم است و هیچ جوره کار خود را رها نمی کند، والدین می توانند با آرامی و نرمی و با شوخی و بازی با مهارت های ارتباطی بین والد و فرزند، او را سر ذوق بیاورند و با صبوری، حواس او را از کارش پرت کنند.

مطلب پیشنهادی: احترام به کودکان

قطعا فرزندانی که همیشه با جبر و زور، همیشه در حال تنبیه یا تعیین تکلیف شدن بوده اند و یا در دوران مدرسه همیشه مورد سرزنش یا مواخذه قرار می گیرند در بزرگسالی آسیب های شدیدی را تحمل می کنند.
پرورش کودک یعنی با آگاهی کامل با او پیش رفتن . مهمترین موضوع برای یک کودک داشتن رابطه سالم و خوب باپدر و مادر خود است. زمانیکه والدین دانایی کامل ندارند و نمی دانند که چطور با فرزند خود رفتار کنند، قطعا در تشدید اختلال او تاثیر زیادی خواهند گذاشت.

عدم توجه و عدم تمرکز در کودکان چیست

تشخیص بیش فعالی در کودکان

همانطور که گفته شد بیش فعالی با عدم توجه و عدم تمرکز کودک همراه است. البته نمی توان گفت هر کودکی تمرکز حواس ندارد قطعا بیش فعال است. برای تشخیص بیش فعالی یک کودک یک دوره 6 ماهه زمان لازم است تا رفتارهای او تحت نظر قرار گرفته شود. سایر علائم بیش فعالی به شرح زیر است

کودک مدام در حا بازی و حرکت است و آرام و قرار ندارد
تمایلی برای غذا خوردن ندارد یا حین غذا خوردن هم جنب و جوش است
برای تقاضاهای خود صبور نیست مثلا اگرفلان اسباب بازی را می خواهد آنقدر آن را تکرار می کند تا بلخره به آن برسد.
می توان گفت این کودکان تا حدی پرخاشگر و عصبی هستند و در بازی با بقیه کودکان آنها را هل می دهند یا می زنند
بخاطر عدم توجه و تمرکز دائما وسایل خود را گم می کنند
بسیار بازی های تیمی را بهم می زنند و توجهی به اصول و قواعد بازی یا قوانین اجتماعی ندارد مثلا لزومی نمی بیند که حتما با مادرش از روی خط عابر پیاده رد شود یا بخواهد در صف بایستد
بخاطر رفتارهای تند و پرتنشی که دارد نیز نمی تواند با بقیه حتی بزرگسالان ارتباط برقرار کند و به جای معاشرت بیشتر دیگران را اذیت می کند. ویدیوی دلیل اصلی بی توجهی و عدم تمرکز در کودکان را تماشا کنید. قطعا در این زمینه کمک شایانی در شناخت دلایلی و عوامل آن برای شما خواهد داشت.

پس اگر فرزند شما در مدرسه دائم در حال ایجاد تنش، دعوا با هم کلاسی ها ، صحبت با همکلاسی ها در کلاس، اذیت کردن معلمان و کادر مدرسه ، گوش ندادن به حرفهای علم، مدام در حال جاجایی یا صحبت در کلاس است، دوست صمیمی ندارد و با همه دعوا می کند، رفتارهای پرخطر از او سرزده است و یا دائم روی سکو و بلندی های حیاط بازی های خطرناک می کند، بچه ها را می زند و یا تمایلی به رفتن به  کلاس ندارد و دائم زننگ های تفریح در حال دعواست، باید به بیش فعال بودنش شک کنید.
اهمیت ندادن و نادیده گرفتن بیش فعالی در کودکان آنها را در نوجوانی یا جوانی به شخصیت های ضداجتماعی تبدیل خواهد کرد. فرار از مدرسه، فرار ازخانه ، آلوده شدن به مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی، تمایل به برقراری روابط جنسی متعدد، همچنین افسردگی، اضطراب یا خودشیفتگی در انتظار این کودکان است. عدم برقراری ارتباط در اجتماع و در پی آن عدم موفقیت در شغل و زندگی زناشویی همگی اثرات بلندمدت درمان نشدن این اختلال می باشند.

ریشه ها و عوامل بیش فعالی در کودکان

علت بیش فعالی کودک همانطور که گفته شد، برمی گردد به عدم تکامل حواس و بخش مربوط به تمرکز و توجه در مغز. والدین نیز نباید با نادیده گرفتن این اختلال فرزند خود را به حال خود رها کنند چون قطعا در بزرگسالی این کودک به مشکلات زیادی برخواهد خورد.
همچنین مصرف سیگار و الکل مادر در دوران بارداری، استرس و اضطراب مادر، استنشاق مواد سمی مانند سرب ناشی از دود ماشین ها، مصرف خوراکی های غیراستاندارد و مضر می تواند در ایجاد بیش فعالی کودکان دخیل باشد. برای درمان بیش فعالی حتما از مشاوران و پزشکان متخصص بهره بگیرید و با کوچکترین پرتحرکی به بچه برچسب بیش فعالی نزنید. سعی کنید با صبر و آرامش نقاط ضعف و قوت فرزند خود را کشف کنید و تمام آنها را با مشاور درمیان بگذارید. این اختلال نیز هرچه زودتر تشخیص داده شود سریعتر نیز درمان خواهد شد.


نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید