والدین کنترل گر_والدین کنترل گری که تجاوزگران روحی و روانی فرزند خود هستند.
والدین کنترل گر_والدین کنترل گری که تجاوزگران روحی و روانی فرزند خود هستند. ٠٢١٨٨٣٧٧٨١٦
رفتارهای والدین کنترلگر_والدین کنترلگر چگونه به فرزندان خود آسیب می رسانند؟ روانشناسی خانواده

رفتارهای والدین کنترلگر_والدین کنترلگر چگونه به فرزندان خود آسیب می رسانند؟

کنترلگری والدین

شاید بخواهید بدانید که والدین کنترل کننده چه ویِژگی هایی دارند و اینکه آیا شما نیز خود یک والد کنترل گر هستید یا خیر. اگر ویژگی های زیر را دارید بعنوان والدین کنترلگر حتما به مشاوره رفته و رفتارهای خود را جهت بهبود ارتباطتان با فرزندتان ارتقا دهید.

والدین کنترلگر

  • برای فرزند هیچ حریم خصوصی در نظر نمی گیرند
  • ازتمام وسایل، خواسته ها، دروس، وضعیت اتاق، کمدها و تمام رخت و لباس و لوازم شخصی فرزند باید آگاه باشند
  • برخی موارد فرزند اجازه اینکه بخواهد تنها در خانه بماند ندارد
  • به موزیک موردعلاقه فرزند، به نحوه لباس پوشیدن، به طرز راه رفتن، نحوه رفتار او با دیگران، به حضور یا شرکت نکردن در مراسم و مهمانی ها و سایر رفتارهای فرزند در شرایط مختلف حساس بودن و بند کردن!
  • به رفت و آمدهای فرزند، اینکه کجا، چه زمانی و با چه کسی بیرون می روند و دوستهای فرزند آنها دقیقا چه کسانی هستند و به هیچ عنوان به جاهایی که پدر یا مادر آنجا را تایید نمی کند، فرزند نباید برود.
  • رانندگی، پیاده روی، گشت و گذار، مسافرت، پیک نیک های خارج از شهر اصلا نباید از نظر پدر و مادر پرریسک باشد.اگر باشد قطعا اینگونه برنامه ها کنسل می شود حتی اگر دوست فرزند که قرار است همراه او باشد نیز امین ترین فرد والدین باشد!
  • انتخاب رشته درسی، انتخاب رشته ورزشی یا هنری، انتخاب کلاس های تقویتی یا مهارتی همگی باید طبق علاقه و مصلحت والدین انتخاب شود.
  • در سن های بالاتر فرزند، رفتارهای اجتماعی، معاشرت ها و رفت و آمدهای اجتماعی، انتخاب دوست، انتخاب محل کار، انتخاب شرایط محل کار باید طبق نظز والدین باشد. مثلا ممکن است فرد در سن جوانی بخواهد در جایی استخدام شود که ماهی یک بار باید به شهرهای دیگر سفر کند. والدین کنترلگر قطعا در این شرایط بیکار نمی نشینند و نمی گذارند که فرزندشان در این مکان استخدام شود. حتی اگر حقوق و مزایای عالی داشته باشد!
  • و درنهایت در انتخاب همسر، در اینکه آیا فرزند دوست دارد ازدواج کند یا خیر، اینکه در چه سنی مجاز است به ازدواج فکر کند و آیا این اجازه را دارد که درباره نظرش درباره زمان ازدواج یا معیارش صحبت کند یا خیر باید آنها تعیین تکلیف کنند. اینکه فرزند اگر کیسی را بپسندد که خانواده اش آن را نمی پسندند، آنوقت تکلیف چیست!

پیشنهاد : اختلال بیش فعالی در کودکان چیست

والدین کنترلگر معمولا خودشیفته یا کمالگرا هستند

وقتی فرزندان با پدر یا مادر کنترلگر ، برای مشاوره به من مراجعه می کنند، پس از روانکاوی آنها و بررسی شرایط خانواده، معمولا متوجه می شوم که این پدر یا مادر خودشان از اختلالاتی چون خودشیفتگی، وابستگی، ترس از دست دادن، ترس طرد شدگی، کمالگرایی و یا سایر اختلالات روانی یا خلقی رنج می برند و درگیر آنها هستند.
متاسفانه این والدین نه مشکل خود را می پذیرند و نه برای درمان اقدام می کنند و تنها بلدند که مشکلات یا خلاهای خودرا سر فرزند خود پیاده کنند. مثلا ممکن است از وابستگی شدید یا ترس از دست دادن فرزند خود دائم بخواهند او را محافظت کنند.
از مثال هایی که می توان زد این است که پدری در کودکی خود آنقدر سرخورده و مطرود شده از پدر مادر خود بوده و یا اینقد درگیر اختلاف و دعوا با پدرمادر خود بوده است، حالا که خودش صاحب فرزند شده می خواهد قدرت و جذبه ی خودش را به او ثابت کند و نشان دهد که چقدر وجود دیکتاتوری اش مهم است و همه موظف هستند که به حرفهای او گوش دهند و حتی هم اگر خلاف واقعیت بگوید، باز همه مجاب هستند که نظر او را بپذیرند. و یا مثالی دیگر مادری که کمالگراست و دلش می خواهد همه چیز به بهترین نحو صورت بگیرد، مثلا یک دختر مرتب، منظم، درس خوان، مودب، زرنگ در امور خانه، کدبانو و ... باشد. خب همه این صفات اگر بخواهند در یک دختر بچه جمع شوند، او تبدیل می شود به یک خانم 40 ساله نه یک دختر بچه ای که نیاز دارد باتوجه به سنش، گاهی ریخت و پاش کند، گاهی به جای درس خواندن، برقصد یا کارتون ببیند، گاهی می خواهد که به جای دست به سینه نشستن در میان بزرگترها وگوش دادن به حرفهای آنها، برود اتاقش و با عروسک های خود بازی کند. اما مادر این دختر بخاطر کمالگرا بودنش می خواهد از این دختر یک خانم تمام عیار بسازد که شاید هم موفق شود اما عواقب آن در جوانی دختر خود را نمایان می کند.

مرتبط: چرا بسیاری از روابطی که زن و مرد آغاز می کنند به نتیجه نمی رسد

عواقب کنترلگری پدر و مادر

پدر مادر کنترل کننده، شاید بسیار از اینکه فرزندی حرف گوش کن، مودب و ساکت دارند که جز حرف گوش دادن کار دیگری نمی کند، اما دراصل آنها نمی دانند چه آسیب بزرگی به شخصیت و آینده ی آن فرزند وارد می کنند. فرزندی که تحت کنترل و بکن نکن بزرگ می شود و همیشه برایش از قبل روال زندگی و تصمیم هایش گرفته شده، دیگر باور می کند که هیچ حقی در زندگی ندارد و فقط باید درپی گرفتن رضایت از پدر و مادر خود باشد. این شاید تا چندین سال هم جزو اخلاقیات آن فرزند بماند و همچنان پدر و مادر راضی از نحوه تربیتشان به دیگران فخر بفروشند که ما در تربیت فرزندانمان عالی عمل کردیم. اما کافی است که آن فرزند در هم نشینی دوست یا هم کلاسی یا فردی قرار بگیرد که دریک خانواده آگاه رشد یافته و این هم نشینی باعث می شود که کم کم آن فرزند متوجه شود که خودش هم زندگی دارد وخودش حق زندگی کردن و انتخاب دارد. کافیست یک بار عمیقا به این فکر کند که تکلیف نیازها و خواسته های خودم از زندگی چیست و آیا من به دنیا آمده ام که نیازهای پدر و مادرم را برطرف کنم؟

کنترلگری والدین


این شرایط را در بسیاری از مراجعین می بینیم که مستاصل از شرایط خانواده جهت مشاوره مراجعه می کنند و می دانند که حق زندگی از آنها گرفته شده و اگر اطاعت نکنند زندگی برایشان بسیار سخت خواهد  گذشت. در چنین شرایطی ویژگی های زیر را مشاهده می کنیم:

  • فرزند احساس دشمنی با پدر و مادر خود می کند وهر آنچه آنها بگویند برعکس آن را رفتار می کند یعنی کاری که آنها می گویند خوب است را انجام نمی دهد و کاری که آنها می گویند اشتباه است و خودش هم می داند که اشتباه است را انجام می دهد.
  • دیگر نه دلسوز آنهاست و نه دلسوز بقیه. والدین کنترلگر به شدت روی عواطف و احساسات فرزند خود تاثیر می گذارند و می توانند شخصیت او را زیر و رو کنند.
  • از پدر و مادر خود کینه دارد واین حس کینه، مدام او را به تقلا می اندازد که بخواهد خود را ثابت کند و کارهای نکرده را حتما انجام دهد حتی ار به قیمت آسیب خوردن از آن باشد. بعنوان مثال اگر با کسی که والدینش او را تایید نمی کردند تا به حال رفت و آمد نمی کرد، بعد از اینکه تصمیم می گیرد با خانواده اش شروع به جنگ کند، با همان فرد رفت و آمد می کند حتی اگر بداند  اطمینان داشته باشد که از او قطعا آسیب خواهد دید.
  • انتخاب های اشتباه را در هر زمینه ای به خیر و صلاح پدرمادر تشخیص می دهد و رفتارهایی که می داند در شان او نیست را نیز دریغ نمی کند تنها برای اینکه ثابت کند دیگر اختیارش دست خودش است.
  • انگیزه برای خودکشی، فرار، اعتیاد، خلاف، روابط نامشروع و پرخطر و ... در این فرزندان به شدت مشاهده می شود و متاسفانه این انتخاب ها بدون آگاهی نیست یعنی فرد کاملا به عواقب آن آگاه است اما برای ابراز مخالفت خود تمایل به این کارها دارد.
  • دروغگویی، بی محبتی، عدم تعهد، عدم احترام، عدم توجه به دیگران در اولویت این فرزندان قرار می گیرد.
    افسردگی، پرخاشگری، مخالفت های پی در پی، اعتراض و ایراد گرفتن از هر مسئله ای در این فرزندان به وجود می آید و انگار که با این رفتارها به آرامش می رسند.

اگر جزو این والین هستید، حتما برای جلوگیری از آسیب های روحی و روانی فرزندانتان با مطالعه یا کمک گرفتن از مشاور، برای رفع این ویژگی های رفتاری خود اقدام کنید و اگر جزو فرزندان این والدین هستید حتما برای داشتن بهترین رفتار و انجام بهترین و درست ترین اقدام ها، از مشاور کمک بگیرید. ویدیوی زیر نیز در این باره تهیه شده است که می توانید آن را در سایت ما مشاهده نمایید

والدین کنترلگر چگونه با رفتارهایشان شخصیت فرزند خود را تخریب میکنند


نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  1. خرگوش
    خرگوش

    با عرض سلام من تمام عواقب این کنترل گری هارو دارم چیکار کنم خسته شدم میدونم از علاقه زیاد و مسخرس اما نمیخوام لطفا کمکم کنید

    1. مدیر سایت
      مدیر سایت

      شما مشكل از دست دادن داريدو بابت ان به شدت كنترل مي كنيد زيرا با كنترل ميخواهيد تمام امور را به دست بگيريد تا از اين طريق بتونيد اضطراب خود را كمي تسكين دهيد . جهت طرحواره درماني با روانشناس در ارتباط باشيد تا اسيب هاي بيشتر نخورديد و نزتيد https://drfahimehrezai.com/content/fa/242/schema-therapy

  2. niloufar safarzadeh
    niloufar safarzadeh

    چگونه پدر و مادر خود را قانع کنم که برای رفع اختلافاتمون نیاز به مشاور داریم

    1. مدیر سایت
      مدیر سایت

      سلام اگه انها ميخواستن درست تربيت كنن حتما خودشون مراحعه مي كردند كه اسيب نزنن تا الان دچار مشكل شويد . شما خودتون مراجعه كنيد تا روي مشكلات خودتون كار كنيد و دست از تغيير انها برداريد

    1. تنها
      تنها

      من مادرمو فحش کش کردم زدمش تا من بچه بدی شدم و منو رها کرد و اینقدر کثافت بازی در نیاورد و ابنقدر کنترل گر دیگه نیست من دیگه قیدشو زدم دیگه پیشش نمیرم تا اخر عمر

سوال خود را از ما بپرسید