خلاصه کتاب آموزش مسایل جنسی کودکان و نوجوانان_آگاهی کودکان از مسائل جنسی کتاب

خلاصه کتاب آموزش مسایل جنسی کودکان و نوجوانان_آگاهی کودکان از مسائل جنسی

چگونه به کودکان و نوجوانان مسائل جنسی را آموزش دهیم؟

همانطور که می دانیم آسیب پذیر ترین گروه بعنوان مخاطبان ارتباطی اجتماع کودکان و نوجوانان هستند.

والدین و همه ی افرادی که در تربیت کودکان و نوجوانان درگیر هستند باید به گونه ای مسائل جنسی را برای آنها بیان کنند.

پژوهش ها نشان می دهد که سواستفاده و بدرفتاری با کودکان (جنسی، فیزیکی و عاطفی) می تواند آسیب ها و مشکلات روانی در آینده فرد ایجاد کند. مطلب روانشناسی نوجوان چیست را مطالعه نمایید

کودکان در مرحله ای از رشد خود در مورد تغییر فیزیکی بدن و تفاوت های بین دو جنس کنجکاو هستند و آگاهی آنان در این زمینه بسیار اندک است.

والدین و مربیان باید تا حدودی حد ومرزهایی را برای کودک به شکل صحیح عنوان کنند تا از بروز مشکلاتی چون اضطراب، افسردگی و ... جلوگیری شود و همچنین قدرت "نه گفتن" را در آنان پرورش بدهد.

 

اهداف آموزش جنسی به کودکان

دوره های آموزش جنسی به دنبال هدف هایی نظیر موارد زیر می باشد:

  • کاهش میزان اطلاعات نادرست در این زمینه
  • کاهش بروز بیماری های واگیردار جنسی
  • جلوگیری از آزار جنسی و سوء استفاده جنسی
  • جلوگیری از بارداری ناخواسته
  • فراهم کردن چهارچوب اخلاقی برای ابراز جنسی
  • پرورش هویت جنسی مطلوب، سالم سازی روابط جنسی و پیشگیری از انحرافات جنسی

پدر و مادری که تصمیم به آموزش در این زمینه را به فرزندان خود دارند باید دانش کافی درباره ی مسائل جنسی را داشته باشند. با این وجود والدینی وجود دارند که تمایل ندارند تا فرزندانشان از این موضوعات آگاه شوند زیرا اصولا از این هراس دارند که این آموزش بی قیدی در امور جنسی را در کودکانشان رواج می دهد اما این را نمی دانند که اگر کودکان در این زمینه آگاهی پیدا نکنند در آینده عواقب جبران ناپذیری در انتظارشان است.

 نکته ی قابل توجه اینکه باید با توجه به هر دوره ای از سن و درک کودک با کودکان در ارتباط با این مسائل صحبت کرد.

 آموزش های اولیه جنسی به کودکان

 در گام اول آموزش، والدین باید اطلاعاتی در مورد اندامهای بدن و کارکردهای آنها داشته باشند و کودک را با نام این اندامها آشنا کنند.

در گام دوم کودک را با کردکرد هریک از اندامها آشنا کنید. برای مثال از کارکردهای دهان، غذا خوردن و حرف زدن است شما می توانید از این فرصت استفاده کنید و کارکردهای این اندام های تناسلی را ساده برای کودک مطرح کنید و بحث بهداشتی این اندام ها را برایش بازگو کنید و بگویید چون این اندام ها وظیفه دفع سموم بدن را دارند اگر این اندامها دستکاری شوند میکروب ها به آنجا می روند و موجب مریضی می شود.

در گام سوم آموزش مفهوم "خصوصی" حائز اهمیت است، از کودک بپرسید به نظر تو کدام قسمت های بدن تو خصوصی هستند؟

در گام چهارم در مورد اینکه چه لمس هایی خوب و چه لمس هایی ناامن و بد هستند با او صحبت کنیدو در مورد اینکه بدن او متعلق به خود اوست و او نباید به هرکسی اجازه دهد به بدن او دست بزند صحبت کنید.

درگام پنجم قدرت "نه گفتن" را به کودکان بیاموزید. کودکانی که عزت نفس پایینی دارند ازاین توانایی برخوردار نیستند و ممکن است در برابر پیشنهادها تسلیم شوند.

 

 در گام آخر کودکان را در کلاس های ورزشی ثبت نام کنید یا بازی های نشاط آور و متنوع که بتواند تخلیه ی هیجانی شوند و روحیه شان سرزنده و شاداب بماند. همچنین مشغول کاری شوند تا علائق کودکان به ورزش و سرگرمی گسترش یابد و میزان توجه آنها به میل جنسی کم شود.

روانشناس نوجوان در غرب تهران

 پرسش های جنسی کودکان و پاسخ مناسب برای آنها

 درپاسخ به سوالات کودکان دچار تردید نشوید و از توضیح به آنها دچارشرم،خجالت و لکنت نشوید.

اگر پدریا مادری هستید که نمیتوانید درمورد این مسایل با فرزندتان صحبت کنید،کتاب معتبری دراین زمینه که متناسب با سن و توان فکری اش است تهیه کنید و دراختیارش قراردهید.

به برخی از پرسش ها و پاسخ های مناسب میپردازیم:

 

من از کجا آمده ام؟

دستش را روی شکم خودبگذارید و بگویید توبخشی از شکم من که به آن رحم میگویند به وجودآمدی و بعد از نه ماه متولد شدی،تازمان بدنیا آمدنت من به تو توجه و رسیدگی کردم و تو احساس امنیت و ارامش میکردی.

 

وقتی میخواستم بدنیا بیایم توخیلی درد داشتی؟

بله درد داشتم اما ازتولد تو به قدری خوشحال بودم که نه تنها میتوانستم درد را تحمل کنم،بلکه با دیدن تو دردم را فراموش کردم.

 

من را فرشته آورده،لک لک آورده،از کمد بیرون آمدم...؟

 نه عزیزم این هاقصه است.مامان و بابا آرزو ‌کردند که یک موجوددوست داشتنی و زیبامثل تو داشته باشند و تو در شکم من بودی ومن از تومراقبت کردم تابزرگ شدی و از شکم من خارج شدی.

 

آیامردها میتوانند بچه دار شوند؟

نه چون ان ها رحم‌ندارند. رحم جایی است که بچه درآن رشد میکند.

سوءاستفاده ی جنسی ازکودکان

تعدادزیادی ازکودکانی که مورد ازار جنسی قرار میگیرند،دربرابر آزار دهندگان مقاومت نشان نمیدهند و نیز درباره ی آن صحبت نمیکنند، زیرا آزاردهندگان یکی از والدین،خواهر یا برادر و یا یکی از بستگان،یک دوست خانوادگی یا همسایه و متاسفانه افراد مورد اعتماد خانواده ها هستند. همچنین تازمانی که بحث درمورد مسایل جنسی طبیعی بسیار زشت و زننده تلقی میشود و آموزش مسائل جنسی به کودک و نوجوان ارائه نشده است چگونه میتوان انتظار داشت که یک دختریا پسر کوچک درمورد ازار جنسی خود صحبت کنند.

عواملی مثل: تهدید توسط شخص سوءاستفاده کننده_ترس از مقصر شناخته شدن و تنبیه توسط خانواده_احساس شرمندگی_ترس از اینکه حرفشان مورد باور قرار نگیرد_عدم آگاهی کودک و طبیعی جلوه دادن این گونه رفتارها توسط فرد ازار دهنده  در افشا نکردن سوءاستفاده کودکان نقش دارند.

 تحقیقات نشان داده است افرادی که مورد سوءاستفاده ی جنسی قرار گرفته اند،سطوح بالایی از افسردگی،احساس گناه و شرمندگی و سرزنش خود،اختلال جنسی،اختلال اضطراب و وسواس رادرمقایسه باافرادی که مورد سوءاستفاده قرار نگرفته اند گزارش میکنند.همچنین تاثیر این سوءاستفاده در کودکی باعث آشفتگی در روابط صمیمانه و زناشویی فرد درآینده میشود.

 نشانه های فیزیکی مانند قرمزی و عفونت اداری،دل درد و سردرد.نشانه های هیجانی مانند پرخاشگری، انزوای اجتماعی، واپس روی رفتاری، اختلال در خواب ومشکلات تحصیلی،احساس گناه و اضطراب از مواردی برای تشخیص سواستفاده ی جنسی هستند.

مسایل جنسی کودکان و نوجوانان

توصیه های مفید برای رفتار کودکی که مورد سوءاستفاده ی جنسی قرار گرفته است

 به ارامی کودک را تشویق کنید که درمورد سوءاستفاده باشما صحبت کند و تلاش کنید تا عکس العمل شدید از خود نشان ندهید زیرا کودکتان به حمایت شما نیاز ویژه ای دارد سعی کنید تا کودک را در آن لحظه ارام کنید زیرا تجسم دوباره ی آن اتفاق برایش دشوار و ناراحت کننده است.

 ویژگی کودکانی که مستعد سوءاستفاده های جنسی هستند:

  • کودکانی که روابط صمیمانه ای با والدین خودندارند، ازوالدین میترسند و اتفاقات بد را به انها اطلاع نمیدهند.
  • کودکانی که ساعات طولانی تنها می مانند.
  • کودکان خجالتی که از بیان مشکلات احساس شرم میکنند.
  • کودکانی که به اندازه ی کافی از والدین خود محبت دریافت نمیکنند.
  • کودکانی که یکی از والدین و یایکی از خواهران و برادران آن ها انحراف جنسی دارند و باعضو خانواده اش تماس جنسی برقرار میکند.
  • وجود اعتیاد، فقر خشونت خانوادگی، حضورناکافی والدین درکنار فرزند،احتمال وقوع آزار جنسی را افزایش میدهد.

تربیت جنسی در نوجوانان

دراین دوره باید به نقش هورمون ها و تغیر در رشد اندامهای دختران و وپسران همچنین به خودمحوری انان و دوگانگی در فکر و عملکرد در این دوره برایشان بوجود می آید توجه شود.

هچنین والدین و مربیان باید  روابط آنها با همسالان را زیر نظر بگیرند و تاثیر اینترنت برانها را هم باید مورد توجه قرار دهند زیرا امروزه اینترنت بعنوان کارامدترین رسانه ی اجتماعی شناخته شده است.

 این دوره سرآغاز تحولات و دگرگونی های جسمی، روانی و اجتماعی است. همچنین دوره ای بحرانی است که بلوغ در آن رخ میدهد. در نوجوانی با بحران بلوغ، کشش جنسی بیدار میشود و نوجوان به موضوعات جنسی حساسیت پیدا میکند.

امااز آنجا که عدم اطلاع با مسائل جنسی در نوجوانان خطرات زیادی دارد، باید برای آنان از جریان تغییرات جسمی در این دوران صحبت کرد و از بیماری های آمیزشی و سلامت جسمی که در این دوران اهمیت ویژه ای دارد آگاه ساخت.

پیشنهاد مطلب مرتبط: کودک آزاری جنسی | اختلال کودک خواهی و آسیب های روانی کودک آزاری جنسی

سلامت جسمی نوجوانان و بیماری های آمیزشی

دنیای امروزی با انواع مشکلات و ناراحتی هاو عفونت ها و بیماری های گوناگون که از طریق خون و فراورده های خونی به انسانها منتقل میشود،روز به روز درآن بیشترمیشود،مثل ایدز،بیماری های جنسی،هپاتیت و...در این شرایط وظیفه ی والدین است که در ارتباط با این بیماری ها با جوانان صحبت کنند.

مهم ترین نکته ای که والدین باید به فرزندان خود یادآور شوند،این است که سلامتی تحت کنترل آنهاست.

بیماری های امیزشی، بیماری هایی هستند که از طریق روابط جنسی منتقل میشوند. توجه به این نکته خیلی مهم  است که بیماری آمیزشی میتواند از طریق کلیه ی طرق آنیزش منتقل شود.

هدف های آموزش جنسی به کودکان و نوجوانان

خلاصه کتاب چگونه میتوانید آنچه را که ندارید به دست آورید و آنچه را که دارید حفظ کنید

شایع ترین بیماری های آمیزش جنسی

الف)بیماری های آمیزشی قابل درمان:کلامدی،سوزاک،سفیلیس

ب)بیماری های آمزشی غیرقابل درمان:ویروس تبخال انسانی(HSV)نوع اول،ویروس تبخال دستگاه تناسلی نوع دوم،ویروس هپاتیتA ,B,C, D,Eوایدز

ایدز:روش انتقال آن ارتباط جنسی، تزریق خون الوده وهمچنین انتقال بیماری از مادر آلوده به جنین درطول زمان بارداری، وضع حمل یا شیردادن به نوزاد است.

این بیماری نشانه هایی شبیه به آنفلونزای خفیف داردوممکن است پیش از اینکه ایدز آشکار شود برای سال های متمادی نهفته بماند. نشانه های ایدز نیز شامل تب،کاهش وزن،خستگی بیش از اندازه،اسهال و عفونت.

 درآخرباتوجه به پیامدهایی نظیر بلوغ زودرس جنسی وبرانگیختگی های جنسی،عاطفی واحساسی که در جوانانمان مشاهده میکنیم آموزش اینگونه مسائل برایمان اهمیت ویژه ای پیدامیکند. هدف ازآموزش این مسایل ایجاد نگرش سالم و بیان اطلاعات مناسب وکافی از موضوعات جنسی است و به والدین و مربیان کمک میکند تاحدو مرزهارا به کودکان به شکل صحیح عنوان کنند. و باید شامل آموزشهایی باشد که به بهداشت روانی اجتماعی بینجامد.  همچنین تمام ابعاد زیست شناختی و روان شناختی،اخلاقی فرهنگی فرد در نظر گرفته شود.


نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید