اعتیاد ، انواع آن و علائم مختلف_علائم و وابستگی های مواد مخدر
اعتیاد ، انواع آن و علائم مختلف_علائم و وابستگی های مواد مخدر ٠٢١٨٨٣٧٧٨١٦
چگونه با فرد معتاد رفتار کنیم؟_رفتار و زندگی با فرد معتاد روانشناسی اعتیاد

چگونه با فرد معتاد رفتار کنیم؟_رفتار و زندگی با فرد معتاد

نحوه رفتار با فرد معتاد

ممکن است شما با فردی معتاد در ارتباط باشید. آیا می دانید که با یک فرد معتاد چگونه باید رفتار کنید؟ غالب افراد وقتی اطرافیانشان دچار اعتیاد می شوند نمی دانند که باید با آنها چگونه رفتار کنند و بیشتر درگیر ترس و نگرانی های آینده می شوند و اینکه چه خطراتی آن فرد و در پی آن، خانواده و اطرافیانش را تهدید می کند! درصورتیکه به جای فکر کردن به پیامدها، باید هرچه زودتر چاره ای اندیشید و بتوان مشکل پیش آمده را کنترل کرد. در بسیاری مواقع شاهد هستیم که خانواده سریعا اقدام می کنند تا شخص را به کمپ بفرستند تا آنجا فرد معتاد مصرف مواد را ترک کند. اما در بیشتر مواقع این راه حل مناسبی نیست و حتی اگر شخص موفق به ترک شده باشد باز هم ممکن است دچار انها شود. درنتیجه توصیه می شود ابتدا نحوه رفتار با فرد معتاد را بشناسید سپس بهترین روش را انتخاب کنید.

با فرزندی که اعتیاد دارد چه کنیم؟

اگر فرزند شما دچار شده است، باید بدانید بهترین و اولین قدم لازم، مراجعه به فرد متخصص است. می توانید قبل از مراجعه اول با فرزند خود نظرش را بپرسید که آیا با مراجعه به پزشک جهت انجام تست های اعتیاد و شروع درمان موافق است یا خیر. باید بدانید راهی که جهت درمان فرزند معتاد طی می کنید بسیار راه سختی خواهد بود و نیاز به مقاومت و شجاعت بالایی خواهد داشت. شما در این راه شاهد خواهید بود که تمام برنامه و اهداف موردنظر نوجوانتان به تعویق می افتد و ممکن است از لحاظ تحصیلی یا شخصیتی آسیب هایی ببیند که البته با درمان و گذر زمان جبران خواهند شد. همانگونه که می دانید مواد مخدر تاثیر مستقیم روی مغز افراد می گذارد و بالطبع رفتار فرد معتاد با تغییراتی مواجه می شود. جهت درمان فرد معتاد روش هایی که به کار برده می شوند، درواقع باعث می شوند شخص با عوارض و اثرهای موادی که مصرف می کند، مقابله کند و رفتار خود را بتواند کنترل کند.

چگونه با فرد معتاد رفتار کنیم

از در عاطفی وارد نشوید که به او دستور بدهید که ترک کند

اینکه دائم بخواهید عواطف فرد معتاد را تحت تاثیر قرار دهید مثلا بگویید به خاطر من یا به خاطر فلانی ترک کن یا اینکه فلانی خیلی ناراحت هستش ترک کن، هیج تاثیری در تصمیم فرد نخواهد داشت. چراکه فرد معتاد، لزوم مصرف مواد را از تمام اعضای خانواده و عزیزانش مقدم می داند و شاید بالاترین عشق او همین مصرف کردن ها باشد نه عشق به افراد نزدیک. درنتیجه باید برای خواستن از فرد معتاد راه و چاره ای اندیشیده باشید و به او راهکار نشان دهید تا بتواند تصمیم به ترک کند و همچنین خود شما نیز عمل مثبتی انجام داده باشید.

به روش های ترک اعتیاد آگاه باشید

اگر روش و مرکزی را برای ترک اعتیاد عزیزتان در نظر گرفته اید حتما در مورد آن تحقیق کنید که آن مرکز یا روشها کارساز بوده اند یا خیر! جزئیات روش را فرا بگیرید سعی کنید کاملا به همه وظایف و اقدامات اشراف داشته باشید. همچنین می توانید با کسانی که قبلا این راه را امتحان کرده اند صحبت کنید و از درصد موفقیت آن مطمئن شوید.

رفتار و زندگی با فرد معتاد

با یک فرد معتاد قهر نکنید

هرگز با فرد معتاد قهر نکنید. فرد معتاد به مرور روحیه ضعیفی پیدا می کند و نسبت به رفتار بقیه و تایید شدن از طرف بقیه واقعا حساس می شود. و از طرد شدن می ترسد و به آن فکر می کند. بنابراین کوچکترین رفتار مثل قهر کردن شما ممکن است حس طرد شدن را به او القا کند و متاسفانه برانگیخته شدن این احساسات، او را بیش از پیش به سمت مصرف مواد سوق می دهد.

دائم معتاد را محکوم و سرزنش نکنید

برخی افراد در خانه هر مشکلی که پیش می آید با فرد معتاد پرخاشگری می کنند و اعتقاد دارند که مشکلات بخاطر آنهاست که پیش می آید. این افراد باید بدانند شاید منشا اعتیاد فرد، همان مشکلات خانه باشد. پس به حق قضاوت کنید و از سرکوفت زدن پرهیز کنید چون تمام پرخاشگری ها و سرزنش و بحث و جدل ترک کردن بیماررا سخت تر می کند.

موفقیت در ترک کردن اعتیاد

برای اینکه بتوانید شرایط را در کنترل خود دراورید و به فرد معتاد کمک کنید تا بتواند مصرف مواد مخدر را کنار بگذارد، باید بتوانید بعضی مسائل را ریشه یابی کنید و آنها را برطرف کنید. موارد زیر را در نظر بگیرید:

مثلا در خانه بیشترین بحث و پرخاشگری ها چه زمانی اتفاق می افتند؟ شبها یا عصرها یا صبح؟ قبل از خواب یا بعد از خواب، قبل از ورود مهمان، یا بعد از میهمانی رفتن و ... یا اینکه در موقعیت های مختلف بیشترین امکان پیش آمدن بحث وجود دارد؟ مثلا در خانه یا بیرون از خانه ؟ و مورد سوم اینکه فرد بیمار بیشتر از همه با چه کسی درگیر می شود و آن شخص چه نسبتی با فرد بیمار دارد و همچنین چه رفتاری با او دارد! و در نهایت نقش خود را در بحث ها و تعارض ها بررسی کنید. اینکه یک ناجی هستید یا یک قربانی یا اینکه محرک هستید یا مشوق یا ....
پس از تحلیل شرایط مطرح شده، سعی کنید شرایطی به وجود بیاورید که فرد معتاد با احساس امنیت کافی، بپذیرد که با شما صحبت کند. عوامل یا اشخاصی که ناراحتش می کنند را به راحتی نام ببرد. سعی کنید با حوصله و کمال دقت گوش کنید و درمیان صحبت های او اصلا صحبت نکنید. حرفاهای او را نه تایید کنید نه قضاوت نه مخالفت. وقتی او به شما اعتماد می کند بیشترین انتظار را از شما دارد که او رادرک کنید و نه اینکه با رفتارهایی بی منطق و آنی، او را از صحبت کردن منصرف و پشیمان کنید.

اگر بتوانید با اوارتباط برقرار کنید به مرور زمان و با مطالعه و تحقیق های خودتان و انتخاب راه درمان و ترک مواد مخدر، می توانید قدم بعدی را بردارید و با کمک گرفتن از مشاور، فرد معتاد را برای ترک کردن آماده کنید.


نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید