روانشناسی ازدواج_تعریف ازدواج از دیدگاه روانشناسی
روانشناسی ازدواج_تعریف ازدواج از دیدگاه روانشناسی ٠٢١٨٨٣٧٧٨١٦
مشاوره خانواده چیست؟_مشاوره خانواده چگونه به رابطه سالم اعضای خانواده کمک می کند؟ روانشناسی خانواده

مشاوره خانواده چیست؟_مشاوره خانواده چگونه به رابطه سالم اعضای خانواده کمک می کند؟

اهمیت مشاوره خانواده چیست

یکی از اشکال روان درمانی مشاوره خانواده می باشد. مشاوره خانواده تلاش می کند با بهبود روابط اعضای خانواده و از بین بردن استرس ها و تنش ها به بهتر شدن وضعيت خانواده و خوشبختی اعضای آن کمک کند. مشاوره خانواده شاخه ای از علم روانشناسی نوین است که به مطالعه رفتار فرد به فرد اعضای خانواده و نقش آنها در خانواده می پردازد. مشاوره خانواده سعی می کند با تمامی اعضای خانواده جلسات روان درمانی داشته باشد ولی در مورد برخی از تعارضات در خانواده این امر امکان پذیر نیست. جلسات به صورت فردی با افراد برگزار می شود نه دسته جمعی همچنین تلاش می کند با استفاده از نبوغ و ویژگی‌های هر فرد از اعضای خانواده کار مشاوره خانواده را انجام دهد و به بهبود روابط و سطح زندگی به خانواده ها کمک کند. همچنین مراجعه به یک متخصص روانشناس جهت روانشناسی خانواده بسیار مفید خواهد بود. 

مشاور خانواده

مشاور خانواده کیست؟

مشاور خانواده به طور دراز مدت از خانواده ها حمایت می کند. شاید برای شما این سوال پیش بیاید که اصلا هدف مشاور خانواده چیست؟ در پاسخ به سوال شما باید بگویم : سلامت، خوشبختی و رابطه سالم اعضای خانواده هدف اصلی مشاوره خانواده می باشد. هدف مشاوران خانواده بیشتر از درمان ، پیشگیری است . بنابراین بهتر در کنار خانواده باشند تا بتوانند خانواده را در برابر مشکلات و بحرانهايى از جمله اعتیاد، مسائل پزشکی، تشخیص سلامت جسمی و روانی کمک کنند. مشاور خانواده ای که بتواند در این امور به خانواده همکاری لازم را برساند یک مشاور خانواده ایده آل است. همچنین داشتن ارتباطات درست، اخلاق مداری، توانایی حل مسائل، آموزش و رهبری از جمله ویژگی های یک مشاور خانواده خوب است. ارتباط خانواده ها با مشاور می تواند در بهبود ارتباطات، رفع اختلافات خانوادگی تاثیر بسیاری داشته باشد.

بهترین  مشاور خانواده

ضرورت کمک گرفتن از مشاوره خانواده چیست؟

بهتر است که مشاوره خانواده همیشه در زندگی شما نقش داشته باشد. باز شاید این سوال در ذهن شکل بگیرد که در مواردی به خصوص، در زندگی شما علت و لزوم مشاوره خانواده چیست، برای رفع مشکلات شما چرا ضرورت پیدا می کند. از جمله این موارد عبارتند از :

  • زمانی که فرزند شما با مشکلاتی در مدرسه، مصرف مواد مخدر و مشکلات روانی و اختلال در خود رو به رو است.
  • وقتی یک اتفاق مثل زندانی شدن یکی از اعضای خانواده، نقل مکان به یک منزل جديد، و یا بروز یک حادثه اعضای خانواده را تحت تاثیر قرار داده و به آنها يک شوک وارد می کند.
  • رخ دادن یک اتفاق غیر منتظره در خانواده و یا فوت یکی از افراد خانواده
  • ورود یک عضو جدید به خانواده مثل تولد یک خواهر یا برادر، افزوده شدن پدر بزرگ یا مادر بزرگ به خوانواده، فرزند خواندگی و ...
  • خشونت در خانواده
  • بروز مشکلاتی مثل دعوا و اختلاف والدین و مسائلی مثل طلاق

ویدیوهای خانواده درمانی

انواع روش های مشاوره خانواده چیست؟

مشاوره خانواده از عهده فردی بر می آید، که تحصیلات دانشگاهی و تجربه لازم را داشته باشد. و به گفته ای یک درمانگر واقعی باشد. مشاوران ازدواج دوره ای از مشاوره خانواده را می‌گذرانند. بعضی از روانشناسان بالینی نیز در زمینه مشاوره خانواده آموزش دیده اند. در ادامه به چند تا از انواع مشاوره خانواده میپردازيم :

روش مشاوره خانواده بوون یان

روش مشاوره خانواده بوون یان از انواع مشاوره خانواده می باشد که برای خانواده هایی که تمایل به رفتن کلینیک ها و دفاتر مشاوره را ندارد بسیار مناسب است. مشاوره خانواده بوون یان دارای دو هسته اصلی از جمله هسته استراتژی مثلثى به عنوان هسته اول و استراتژی تمایز به عنوان هسته دوم است. در روش مثلثى مشاور خانواده سعی دارد با ارتباط با نفر سوم مشکلات بین دو نفر از اعضای خانواده را حل کند. برای مثال استفاده از مادر برای رفع تنش های بین زوج ها  و در روش تمایز مشاوره خانواده به روش غیر مستقیم مثلا با نوشتن نامه و واسطه گری سعی دارد تا تعارضات بین اعضای خانواده را رفع کند. این نوع از مشاوره خانواده توسط موری بوون روانپزشک آمریکایی و استاد روانپزشکی دانشگاه جورج تاون تاسیس شد. 

روش مشاوره خانواده ساختارمند

این نوع از انواع مشاوره خانواده با تنظیم دوباره نقش اعضای خانواده به رفع مشکلات و تعارضات خانوادگی کمک می کند. بسیاری از تعارضات خانواده بدلیل آن است که اعضای خانواده نقش خود را بدرستی انجام نمی دهند. برای مثال نقش پدر در خانواده کم رنگ شده و یا بچه ها نقش خود را نسبت به والدین ب درستی ایفا نمی کنند. در روش مشاوره خانواده ساختارمند مشاوران خانواده با تعادل سازی نقش ر یک از اعضای خانواده  بصورت عادلانه ارتباط و هبستگى افراد خانواده را بهبود می بخشند. در روش خانواده ساختار مند، مشاور خانواده با دریافت گزارشات مداوم از خود افراد خانواده ارتباطی عمیق و بنیادین بین اعضای خانواده برقرار کرده و بین آنها پیوستگی ایجاد میکند.

روش مشاوره خانواده سیستماتیک

مشاور خانواده بر روی رفتار اعضای خانواده تاثیر ميگذارد ولی در ارتباط شخصی افراد نفوذ نمی کند و این دخالت به صورت ناخودآگاه اتفاق می افتد. در روش مشاوره خانواده سیستماتیک مشاور رویکرد های خنثی را در نظر گرفته و در عین حال رفتارها و نمونه های درست را به خانواده آموزش میدهد. در روش خانواده سیستماتیک هیچ یک از افراد خانواده دخالت را در درون خانواده احساس نمی کنند و درمانگر با یک حالت ناخودآگاه به بهبود روابط آنها کمک میکند.

روش مشاوره خانواده استراتژیک

این نوع از انواع مشاوره خانواده برای خانواده هایی که می خواهند سریعتر به نتیجه برسند، کارآمد است. گاهی یک نتیجه مثبت می تواند به اعضای خانواده امید بخشد و این به مشاور خانواده بستگی دارد که به صورت استراتژیک و درست تصمیم بگیرد. در روش خانواده استراتژیک به فرد دچار مشکل شده و یا عامل مشکل توصیه هایی برای رفع مشکل داده می شود. تا اقداماتی در جهت رفع آنی مسائل انجام دهد. مشاور خانواده این اقدامات را در قالب مثبت و منفی دسته بندی می کند. وظیفه مشاور خانواده در روش استراتژیک امید بخشی به افراد خانواده است تا ايگونه بتوانند مسائل را به صورت بنیادی حل کنند.

مزایای مشاوره خانواده

مشاوره خانواده می تواند در زمینه های بسیاری به خانواده ها کمک کند. مزایای مشاوره خانواده شامل موارد زیر است.

  • باعث حفظ و توسعه سلامتی در خانواده می شود.
  • باعث تقویت ارتباط و انسجام افراد خانواده می شود.
  • در ذهن اعضای خانواده رویکرد حل مسائل با کمک الگوهای خانوادگی را قرار می دهد.
  • باعث گسترش درک و همدلی بین اعضای خانواده می شود.
  • اختلالات و تعارضات خانوادگی را رفع می کند.

مشاوره خانواده جهت سلامت روح و روان اعضای خانواده

هزینه مشاوره خانواده به چه عواملی بستگی دارد؟

هزینه مشاوره خانواده به نوع مشکل خانواده و تعداد جلساتی که مشاور خانواده برای افراد می گذارد بستگی دارد. ولی در کل تعداد جلسات معمولا بین 3 تا 20 جلسه می باشد. 


نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  1. parviz
    parviz

    سلام خانم دکتر، خانم من اصلا متاسفانه سرسازگاری با خواهرشوهرهایش ندارد واقعا من چه کاری باید انجام بدم؟ لطفا کمکم کنین

    1. مدیر سایت
      مدیر سایت

      دوست عزیز در بسیاری از زوجها این مسائل و مشکلات پیش می آید که مرد یا خانمی با خانواده همسر خود ارتباط خوبی ندارند و مدام پس از رفت و آمدهای خانوادگی ، بحث و بلوا بین آنها پیش می آید. این توضیح را دادم که بگویم موردی که شما مطرح کردید مشکل خیلی از زوجهاست و این می تواند توسط شما، با دلسوزی، محبت و همدلی شما یا تجدید نظر در رفتارتان حل شود. دقت کنید مثلا شاید شما در کنار خواهرهایتان به همسر خود توجه نمی کنید شاید ناخواسته به او اهمیت نمی دهید حتی او را می کوبید و تحقیر می کنید. شاید وانمود می کنید که خواهران خود را بیشتر دوست دارید و یا ارزش بیشتری برای آنها و حرفها و نظراتشان قائلید. پس قبل از هر چیزی به رفتارهای خودتان برگردید ببینید که اطمینان دارید از اینکه در جمع خواهرانتان با همسرتان رفتار ایده آل و پراز عشق دارید یا خیر. اگر رفتارهای شما بدون مشکل است و همیشه با او در جمع با عزت و احترام و عشق رفتار کرده اید اما همسر شما بدون دلیل نسبت به خواهران شما گارد و حالت دفاعی دارد می توانید جهت جلسه مشاوره اقدام نمایید

  2. زهره
    زهره

    سلام خانم دکتر یه سوال داشتم ممکنه مادری به دخترش حسادت کنه؟در اینجور مواقع باید چی کار کرد؟مادر من نه تنها از پیشرفت من شاد نمیشه بلکه گاهی سنگ اندازی هم میکنه.نمیدونم چی کار کنم.

    1. مدیر سایت
      مدیر سایت

      بله متاسفانه ممكنه بخصوص اگر مادري از موقعيت ها و امكاناتي كه وجود داشته جهت رشد و پيشرفت خودش كاري نكرده باشه ناخواداگاه ممكنه از رشد فرزندش جلوگيري كنه

  3. رضوی
    رضوی

    خانم دکتر من با همسرم چی کار کنم؟ واقعا مهربون و زحمت کشه ولی وقتی که عصبانی میشه دیگه اصلا متوجه اعمال و رفتاراش نیست و واقعا هیچ کنترلی رو خودش نداره ولی وقتی عصبانیتش کم میشه تازه متوجه کاراش میشه و خودشم از کارایی که کرده خیلی ناراحت میشه .اما هیچ جوره حاضر نیست که پیش روانپزشک بیاد اصلا دید خوبی نداره و اصرار های من هم همش بی فایده بوده. می خواستم بپرسم وقتی عصبانیه باید چی کار کنم؟چه رفتاری داشته باشم که سریع تر آروم بشه.

  4. م عینی
    م عینی

    خانم دکتر چجوری شوهرم رو بکشم به جلسات مشاوره اصلا موافق آمدن نیست

    1. مدیر سایت
      مدیر سایت

      چند مورد رو خدمتتون عرض می کنم امیدوارم براتون کمک کننده باشه اول اینکه هیچ وقت هیچ وقت وقتی در اوج استرس و درگیری هستید درخواست مشاوره به ایشون ندید. خیلی کار اشتباهی است که وسط دعوا حرف از مراجعه به روانشناس بزنیم. خب معلومه برای اینکه توی جنگ با شما بازنده نباشه هیچوقت قبول نمی کنه. اصلا توی این شرایط هم پیش مشاور رفتن هیچ فایده ای نداره. روش خود من به این ص.رت هست هست که ابتدا هر کدوم به تنهایی تحلیل کنم و بعد از جلسات فردی، روی زوج درمانی کار می کنم. بهتره ابتدا خودتون مراجعه کنید و وقتی که شرایطتون آروم تر شد حالا آرام آرام مزیتی که جلسات مشاوره روی شما داشته رو به همسرتون توضیح بدید و از شوق و اشتیاقتون به آمدن به جلسات مشاوره بگید و مطرح کنید که جلسات مشاوره داره به من کمک می کنه که بتونم تو را بهتر درک کنم و یک همسر بهتری برات باشم و دوست دارم تو هم برای اینکه منو بهتر درک کنی تو هم برای مشاوره با متخصص روانشناس اقدام کنی و اینجوری اهمیت رابطمونو به من نشون بدی نه اینکه به پارتنرتون بگید بیا بریم پیش خانم دکتر، نه پیش هیچ روانشناس دیگه !!! این بدترین فکریه که به ذهن هرکسی می رسه. بهتره حریصش کنید اینکه من به انتخاب آمدن یا نیامدن تو احترام می گذارم ولی خودم به تنهایی در این جلسات مشاوره حاضر می شوم و تو هم هروقت مشتاق بودی که بیایی بهم اطلاع بده تا وقت بگیرم با کمال میل.

  5. کریمی
    کریمی

    من 23 سالمه و با برادر بزرگم خیلی مشکل دارم اون همش به من زور می گه و یه جوری رفتار می کنه انگار خواهر کوچیکتر وظیفشه همش به حرف برادر بزرگش گوش بده. برای مشاوره باید اون هم بیاد اون اصلا قبول نداره که اخلاقاش درست نیست از کجا بفهمم من مشکل دارم یا اون ؟

    1. مدیر سایت
      مدیر سایت

      شما با تعریف کردن بحث ها و دعواهایتان که بین شما میشه به مشاورتان، کمک می کنید تا روانشناستون به تحلیل مسائل بپردازه و سهم مسئولیت هرکدومتون رو برای ایجاد مشکل بررسی کنه و وقتی شما بتونین رفتاراتونو تغییر بدید باعث تغییر در رفتار ایشون می شید

  6. مینا
    مینا

    سلام خانم دکتر برای جلسات خانواده درمانی حتما باید افراد خانواده حضور داشته باشن ؟ مثلا پسر یا دختر مجردی که با والدین خود مشکل دارن باید تنها بیان خب گاهی پدر یا مادر راضی به حضور در جلسه نمیشن میشه راهنمایی کنین

    1. مدیر سایت
      مدیر سایت

      نیاری به حضور خانواده نیست اگر رضایت ندارند وقتی شما در جلسات روان درمانی حضور مرتب داشته باشید به بلوغ فکری می رسید و می توانید با مسائل و مشکلات کنار آمده و راحتتر به پذیرش رسیده و به حل مشکلات بپردازید در ضمن تغییر شما باعث تغییر در سیستم خانواده تان می شود

  7. آریان
    آریان

    سلام خسته نباشید راستش من شش ماه پیش با یه دختری آشنا شدم که کله زندگیم رو تغییر داد خیلی وابستگی شدیدی بهم داشتیم حتی خوانواده هامون هم متوجه شده بودن ولی متاسفاته حالا تقریبا سه روزه میگه هیچ حسی به هیچکس ندارم نه میخندم نه گریه میکنم اولش فکر میکردم ازم خسته شده ولی خودش میگه که نه کلا اینطوری شدمه حس هیچ کاری رو ندارم یه دفعه این اتفاق براش افتاد بهم میگه که کمکم کن که خوب شم ولی من نمیدونم که چطور کمکش کنم واسه همین سه چهار روزه فقط گریه میکنم لطفا اگه میشه کمکمون کنید????????????????????

    1. مدیر سایت
      مدیر سایت

      سلام شما قراره به او كمك كنيد ????خود شما كه بيشتر مديريت و كنترل را نسبت به خودتان از دست داديد و فرد ديگه اي بايد به شما كمك كند بهترين كمك به ايشان اين است كه به او فرصت دهيد و از او فاصله بگيريد تا وقتي حالش بهتر شد تصميم بگيرن براي ادامه رابطه هستن با نه ؟ اجبار و بهم ريختگي شما بيشتر باعث فاصله و جدايي بين شما ميشود

  8. مهدی سعادت
    مهدی سعادت

    با سلام و ادب، آیا اجازه شوهر برای رجوع همسرش برای رفتن به مرکز مشاوره و گرفتن مشاوره لازم است یا نه؟و نیاز به اذت شوهر نمی باشد

    1. مدیر سایت
      مدیر سایت

      به نظرم بهتره اين سوال از روحاني محل اتون بكنيد تا من!!!من در مورد احكام شرعي مشاوره نميدم

سوال خود را از ما بپرسید