روانشناسی شخصیت_شخصیت شناسی چیست؟ روانشناسی شخصیت

روانشناسی شخصیت_شخصیت شناسی چیست؟

شخصیت چیست؟

تعاریف مختلفی از شخصیت ارائه شده است. شخصیت یا ( personality ) بر گرفته از واژه لاتین ( person ) به معنای نقاب می باشد. و اشاره به ماسک و نقابهایى دارد که بازیگران در یونان و روم قدیم بر صورت خود میگذاشتند. همچنین می شود گفت شخصیت به همه صفات و خصلت هایی گفته می شود که معرفی کننده رفتار یک فرد می باشد و شامل اندیشه، احساسات، درک شخص از خود، وجه نظرها و بسیاری از عادات می باشد. شخصیت را میتوان گفت آرزوها و مقاصدی هستند  که روش شخصی فرد را برای سازگاری با محیط، ابعاد شخصیت او تشکیل می دهند. شخصیت شامل فاکتورهایی است که در رفتارو خاطر انسان نقش بازی میکند و تا مدتی طولانی باقی میماند. شخصیت و تیپ های شخصیتی را می توان به عنوان مجموعه ای از پویایی های روانی تعریف کرد که ویژگی های یک فرد را فراهم می کند. این یک ساختار فرضی است که از مشاهده رفتار به دست می آید. به عبارت دیگر، شخصیت روشی است که فرد عمل می کند یا می اندیشد. شخصیت الگویی است که نگرش ها، افکار یا احساسات فرد را روز به روز در بر می گیرد. علاوه بر این، به فرد اجازه می دهد تا در محیط های اجتماعی ، بدون هیچ گونه ناراحتی، فعالیت کند.

اهمیت روانشناسی شخصیت

اهمیت روانشناسی شخصیت

جرا روانشناسی شخصیت مهم است و چه کمکی به ما می کند

شخصیت و تیپ های شخصیتی در زندگی انسان ها از اهمیت بالایی برخوردار هستند، زیرا ما را شناسایی می کنند و شخصیتی را به ما می دهند  که مشخصه  ما باشد. بنابراین توصیه می شود برای بهبود کیفیت زندگی و شاد بودن روی شناخت شخصیت خود کار کنید. علاوه بر این، مشخص شده است که افراد با کار مداوم بر روی شخصیت ، نگرش خود را تغییر داده و تصویر خود را نسبت به افراد دیگر بهبود می بخشند. با این حال، شخصیت همچنین به فرد اجازه می دهد تا احساسات را کنترل کند، رفتار و حتی اختلالات روانی تشخیص داده می شود.اگر قصد ازدواج دارید حتما مشاوره ازدواج را جدی بگیرید تا تیپ شخصیتی فرد مقابل را به خوبی بشناسید.

آیا شما وظیفه شناس، احساساتی، درونگرا یا مضطرب هستید؟ شخصیت شما چیست؟ با کمک یک متخصص روانشناس، می توانید به پرسشنامه ها و آزمایش هایی که به توصیف شخصیت شما کمک می کند پاسخ دهید. امروزه یک اجماع بین‌المللی وجود دارد: شخصیت «عادی» از پنج عامل به اصطلاح بنیادی تشکیل شده است که هر کدام دارای ویژگی‌های شخصیتی متفاوتی است. این عوامل "تحت تأثیر محیط" توصیف ویژگی های یک فرد و پیش بینی رفتار او را ممکن می سازد. در واقع، با روش‌های آماری، دانشمندان واژگانی را - به زبان روزمره و داده‌های علمی - برای صحبت در مورد یک شخص، تجزیه و تحلیل کرده‌اند. آنها نشان داده اند که این پنج عامل و ترکیب آنها برای توصیف یک فرد کافی است. این پنج عامل به طور سیستماتیک با ارزیابی و فرهنگ فرد به دست می آیند.

مشاوره روانشناسی شخصیت

ثبات ویژگی های شخصیت

به طور خلاصه، مطالعات مختلف نشان داده‌اند که تقریباً 80 درصد از عوامل اصلی شخصیت در طول زندگی ثابت می‌ماند، بنابراین فقط 20 درصد تغییر می کند. با وجود اینکه نسبت بیشتری از نظر درجه ثبات صفات شخصیتی وجود دارد، پس بسیار قابل توجه است. از سوی دیگر، مطالعات نشان داده است که پایداری ویژگی های شخصیتی به طور کلی به عوامل ژنتیکی یا ارثی ، بدون در نظر گرفتن تجربه آن فرد در طول زندگی، یعنی زمینه یا محیط، مرتبط است و این است که تغییرات صفات بسته به زمینه هر یک می تواند دستخوش تغییرات شود
 

در اینجا با ویژگی های کلی از پنج عامل تعیین کننده شخصیت وجود آشنا می شویم

گشودگی به تجربه در روانشناسی شخصیت

افرادی که امتیاز بالایی در این ویژگی دارند، عموماً دارای تخیل و کنجکاوی فکری هستند و طیف وسیعی از علایق دارند. آنها تمایل به قدردانی از زیبایی و هنر دارند و آماده سفر و کاوش هستند. نمره پایین در این ویژگی لزوما چیز بدی نیست، زیرا ممکن است نشان دهنده احتیاط، ثبات، پشتکار یا عمل گرایی باشد.

هوشیاری در روانشناسی شخصیت

افرادی که امتیاز بالایی در آگاهی دارند عموماً منظم، مرتب و به شدت هدف گرا هستند. آنها قابل اعتماد، سخت کوش و قادر به مقابله با چالش ها هستند. با این حال، آنها می توانند تا حدودی سفت و سخت و سرسخت باشند و نیاز شدیدی به نظم دارند. افرادی که امتیاز پایینی دارند، راحت تر و خودجوش تر هستند، اما می توان آنها را غیرقابل اعتماد یا بی دقت دید.

برون گرایی در روانشناسی شخصیت

افرادی که نمره برون گرایی بالایی دارند عموماً افرادی سرگرم کننده، دوستانه و اجتماعی هستند. آنها دیگران را دوست دارند و عاشق صحبت کردن هستند. موقعیت های اجتماعی به آنها انرژی می دهد، اما لزوماً دوست ندارند تنها باشند. فردی که در این ویژگی امتیاز بسیار بالایی می گیرد ممکن است سلطه جو یا توجه جو باشد، در حالی که افرادی که امتیاز پایینی دارند ممکن است دوری گزین یا غیردوستانه دیده شوند. برخی از کارشناسان می گویند برون گرایی یک ویژگی پیش بینی کننده قوی برای رهبری است، اما تحقیقات نشان می دهد که درونگراها می توانند به همان اندازه موفق باشند.

خوشایند در روانشناسی شخصیت

 این فرد احتمالا مهربان، دلسوز، فهمیده و قابل اعتماد است. افراد خوب معمولاً افرادی شاد و با اعتماد به نفس هستند که برای کنار آمدن با دیگران ارزش قائل هستند. آنها اغلب در کار داوطلبانه شرکت می کنند و عموماً بازیکنان تیمی هستند که به دنبال بهترین ها در دیگران هستند. افرادی که امتیاز پایینی در این ویژگی شخصیتی دارند، اغلب جدی و تحلیلگر هستند. آنها را می توان، اغلب ناعادلانه در استدلال یا غیرقابل اعتماد دید.

روان رنجورخویی در روانشناسی شخصیت

ناامنی و نگرانی معمولاً افرادی را تحت تأثیر قرار می دهد که امتیاز بالایی در این ویژگی شخصیتی دارند. آنها می توانند بسیار نگران باشند و تحمل کمی برای استرس دارند. در برخی موارد، آنها دارای خلق و خویی هستند که به راحتی اذیت می شوند یا تحریک می شوند، یا می توانند با افسردگی و اضطراب مبارزه کنند. افرادی که امتیاز بسیار بالایی دارند ممکن است کنترل تکانه ضعیفی داشته باشند یا در کنترل احساسات خود مشکل داشته باشند، در حالی که افراد با نمره پایین عموماً اعتماد به نفس، امنیت و ثبات بیشتری دارند.

مطلب پیشنهادی: روانشناسی بالینی چیست

 

روانشناسی شخصیت

 

ابعاد شخصیت

شخصیت دارای دو بعد درون گرایی و برون گرایی می باشد ، هیچ یک از ابعاد شخصیت نتوانسته اند به اندازه این دو بعد مورد توجه واقع شوند. از نظر روانشناس آلمانی کارل گوستاف یونگ ، شخصیت برون گرا به شخصی اطلاق میشود که بیشتر به دنیای بیرون و اشخاص و اشیا جهان بیرون علاقه دارد و شخصیت درون گرا مربوط به شخصی است که به دنیای درونی خود و افکار و احساسات خود علاقه مند است. فرد دارای شخصیت برون گرا به زمان حال توجه دارد و  شخص دارای شخصیت درون گرا به آینده فکر می کند. برون گرا اهل عمل است و درون گرا اهل تخیل می باشد، برون گرا به آسانی تصمیم می گیرد ولی درون گرا قبل از تصمیم گیری تردید میکند. البته از نظر روانشناسان عینی گرا، برون گرایی و درون گرایی نمی تواند بیان کننده تمام صفت باشد،بنابراین سه صفت زیر را مورد معیار قرار می دهند.

  • میل به فکر کردن در مقابل میل به عمل کردن
  • علاقه به تنهایی در مقابل علاقه به جامعه
  • آمادگی برای پذیرش خطر در برابر راضی بودن از حالت و وضعیت موجود.

تست روانشناسی پیشنهادی: تست عزت نفس

روانشناسی شخصیت چیست

روانشناسی شخصیت به ابعاد مختلف شخصیت، جنبه های درک، هیجان و ویژگی‌های ارادى و بدنی افراد و همچنین چگونگی سازگاری او با محیط می پردازد. روانشناسان در روانشناسی شخصیت الگوهای اساس تفکر که هر فرد را از دیگران متفاوت میکند را مورد مطالعه قرار میدهند. این روانشناسان در فضاهای علمی به عنوان پژوهشگر و مدرس فعالیت دارند. در روانشناسی شخصیت افراد به دسته های دارای شخصیت خوب یا شخصیت بد تقسیم نمی شوند بلکه شخصیت همه افراد باید به صورت علمی مورد بررسی قرار گیرد. همین دیدگاه باعث پیدایش نظریه های متفاوتی از جمله نظریه روانکاوی نوین، نظریه روانکاوی کلاسیک، نظریه یادگیری اجتماعی، نظریه انسان گرایی، نظریه شناختی و ... در روانشناسی شخصیت شده است. یکی از جنبه های با اهمیت روانشناسی شخصیت برداشتی است از ماهیت انسان که در نظریه‌های شخصی نیز منعکس شده است. این سوالات با ویژگی های اصلی انسان مرتبط است، و همه مردم اعم از شاعر، تاجر، هنرمند و ... همواره به این سوالات پاسخ داده اند، به طوری که می شود بازتاب آن را در تابلوهای نقاشی، گفتارها و اآثار آنها مشاهده کرد و حتی روانشناسان شخصیت نیز از این قاعده دور نیستند.

 

شخصیت شناسی

 

تاریخچه روانشناسی شخصیت

تاریخچه روانشناسی شخصیت به یونان باستان زمانی که دانشمندان برای توصیف و طبقه بندی منش آدمی کوشش می کردند باز می گردد. در تاریخچه روانشناسی شخصیت افراد را از نظر مزاج به یکی از مزاج های چهار گانه مثل صفراوی سیاه، صفراوی زرد، بلغم و خون نسبت می دادند، و همچنین افراد را به چهار نوع تیپ شخصیتی سوداوى مزاج، دموی مزاج، بلغمی مزاج و صفراوی مزاج دسته بندی می کردند. علاوه بر اینکه افراد به سنخ های شخصیتی تقسیم می شدند علت تفاوت رفتاری آنها نیز مشخص میشد. روانشناسی شخصیت از دوران شکل گیری خود تحت تاثیر عوامل تاریخی از جمله پیشرفت طب بالینی اروپا، روانشناسی رفتارگرایی، روانشناسی گشتالت و روش های روانشناسی سنجی قرار گرفته است. در تاریخچه روانشناسی شخصیت علاوه بر تاثیر عوامل تاریخی بر آن عوامل جدید از جمله پیدایش و تکامل رشته های روانشناسی میان فرهنگی، روانشناسی در طول عمر، انگیزش و فرآیندهای شناختی بر آن اثر گذاشته اند. روانشناسی شخصیت برای تحقیقات خود از چهار داده مثل سوابق زندگی فرد، داده های جمع آوری شده توسط فرد مشاهده کننده، داده هایی که از امتحانات و آزمونها بدست می آید و داده هایی که از گزارش های شخصی بدست آمده استفاده می کند.

ابعاد روانشناسی شخصیت چیست

شاخه ای از این علم است که وظیفه بررسی رفتار و منش افراد را بر عهده دارد . در عین حال، به مشاهده چگونگی رشد هر فرد و تشخیص وجود هر نوع مشکلی مربوط می شود. زمینه های تحصیلی او مربوط به موارد زیر است:

  • یک ساختار منسجم و یک تصویر تنظیم شده از خود.
  • تفاوت ها و شباهت های بین رفتارهای مختلف انسان.
  • ویژگی های روانی افراد .

عوامل تعیین کننده شخصیت از نظر روانشناسی شخصیت

این متغیرها به نوبه خود مشروط به سه عامل ژنتیکی و محیطی هستند که شکل گیری شخصیت را در زمان رشد کودک تعیین می کنند و عبارتند از:

بلوغ: خصوصیات هر فرد - که بر اساس وراثت و همچنین عوامل قبل از تولد و پری ناتال تعیین می شود - مزاج را تشکیل می دهد که آموزش پذیر نیست. بر خلاف شخصیت، که توسط مجموعه‌ای از رفتارهای به دست آمده توسط مدل‌سازی اجتماعی شکل می‌گیرد و بنابراین آموزش‌پذیر است (ممکن است به استاد رسمی ما در آموزش شخصیت و آموزش عاطفی علاقه‌مند باشید ).
تجربه: در این مرحله محیط از طریق تجربیات عمل می کند. اینها می توانند مشترک باشند، یعنی توسط افراد یک گروه اجتماعی مشترک و منحصر به فرد باشند که تجربیات هر فرد است.
بزرگسالان، گروه همسالان و فعالیت: بسته به سن کودک به میزان کم یا زیاد تأثیر می گذارد.

در میان تیپ های شخصیتی موجود می توان موارد زیر را یافت: 

شخصیت مشاوره 
این افراد همدل هستند و اغلب نگران مشکلات دیگران هستند، زیرا توانایی شنیدن و درک را دارند. بنابراین، آنها مشاوران خوبی هستند و افراد بسیار مثبتی هستند. 

شخصیت نوع دوست 
ویژگی این افراد این است که همدل هستند و به دنبال کمک به مردم هستند، به دنبال انجام کارهای خوب برای دیگران هستند، بدون اینکه انتظاری در عوض داشته باشند. به طور معمول، این افراد به افراد دیگر کمک می کنند تا از مشکلات خلاص شوند، نمونه ای از افراد نوع دوست، داوطلبان در سازمان های بشردوستانه هستند. 

شخصیت منعکس کننده
آیا دوست دارید اتفاقات و رخدادهای زندگی را منعکس کنید؟ مطمئناً شما یک شخصیت انعکاسی هستید، ویژگی این افراد صرف زمان زیادی برای انعکاس رویدادهایی است که در زندگی آنها رخ می دهد. به طور کلی،آنها به بهترین راه برای پیشرفت در آینده فکر کنند، آنها افرادی با جزئیات، کمال گرا و متفکر هستند.

شخصیت برونگرا
اینها افرادی هستند که تنهایی را دوست ندارند، در عوض به دنبال محاصره شدن در میان مردم و معاشرت با آنها هستند و بیشتر وقت خود را با آنها می گذرانند. آنها اکثراً افرادی شاد و برون گرا هستند.

شخصیت متفکر
مشخصه این افراد باهوش و متفکر بودن است، زیرا معمولاً زمانی را صرف فکر کردن به مفاهیم یا مشکلاتی می کنند که در محیط وجود دارد. بنابراین، این افراد یک دیدگاه مشخص در مورد جهان و محیط خود ایجاد می کنند. 

شخصیت کاریزماتیک 
این افراد ذاتاً افرادی کاریزماتیک هستند و معمولاً خود را در مقابل عموم ابراز می کنند و باعث تحسین دیگران می شوند. 


نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  1. زراعتی
    زراعتی

    عالی بود خانم دکتر . ممنون

سوال خود را از ما بپرسید