اختلال شخصیت مرزی_ویژگی های افراد با اختلال شخصیت مرزی روانشناسی بالینی

اختلال شخصیت مرزی_ویژگی های افراد با اختلال شخصیت مرزی

اختلال مرزی یا بردرلاین باعث ایجاد رفتار و عواطف ناپایدار در افراد است و به همین دلیل این افراد در روابط خود مشکلات زیادی را تجربه میکنند؛جالب است بدانید این اختلال در زنان شایع تر است.

 

آشنایی با اختلال شخصیت مرزی

 

افراد مرزی اشخاصی با اعتماد به نفس پایین هستنداین افراد به خود خیلی بی اعتماد هستند. مثلا ممکن است برای قبولی در دانشگاه بسیار تلاش کنند ولی درست موقعی که نتایج کنکور اعلام می شود از شدت بی اعتماد به نفسی خود، از ثبت نام و ادامه تحصیل خودداری کنند. در کل این افراد کاملا بی اعتماد به نفس هستند و به خود اعتماد ندارند.

روابط فردی برای افراد مرزی فوق العاده سخت است

برای افراد با اختلال شخصیت مرزی، داشتن روابط فردی بسیار سخت و دشوار است. چراکه این افراد ، دیگران را با نگاه 0 و 1 در نظر می گیرند. یعنی معتقدند یک فرد یا خوب و عالی است یا بدترین و غیرقابل تحمل ترین فرد روی زمین است. همچنین نظر آنها دائم در حال تغییر است و نسبت به اطرافیان خود احساس ثابتی ندارند. یک روز فردی از اقوام فردی محبوب و صادق است اما روز دیگر منفور و دروغگو. بهمین خاطر دائما در روابط خود دنبال آرمانی کردن اطرافیان خود هستند و رابطه هایشان به صورت بسیار شدیدی خواهد بود ولی پس از تحمل استرس و اضطراب های فراوان از سمت این افراد، در نهایت با یک شیب تند، روابط به سمت اتمام پیش می رود.

اختلال شخصیت وردرلاین یا مرزی چیست و چه نشانه هایی دارد

ارتباط با افراد بوردرلاین یا اختلال شخصیت مرزی

افراد با اختلال شخصیت مرزی، هم در دوستی و ازدواج هم در روابط کاری و اجتماعی به شما آسیب خواهند زد. اگر بخوام خیلی خلاصه نشانه های آنها را بیان کنم این هست که این افراد اصلا تحت هیچ شرایطی تحمل تنهایی را ندارند. مدام می خواهند بدانند که مثلا اگر کارمند جایی هستند، ببینند که رئیسشان آنها را دوست داره یا نه، از او راضی هست یا نه. اگر هم در رابطه باشند مدام می خواهند از عشق پارتنرشون مطمئن باشند و به خاطر همین مدام شک می کنند و همین شک، باعث کنترلگری آنها می شود و در مواقعی همراه میشه با پرخاش و افکاری ناخودآگاه کاری می کنند که طرف مقابل آنها راهی جز ترک کردنشان نداشته باشند. متاسفانه هستند والدینی که دچار اختلال شخصیت بردرلاین هستند و همین اختلال باعث میشه که توقع زیادی از فرزندان خود دارند. رفتارهای غیرقابل پیش بینی دارند و هیچ چیز آنها را راضی نمی کند و مدام با دستوراتی که می دهند می خواهند چک کنند که فرزندان آنها، آنها را دوست دارند یا نه. به همین دلیل به تمام جزئیات کارهای فرزندان خود می پردازند و مدام شک می کنند و مدام کنترلگری در روابطشون دارن. به عبارتی فرد با اختلال شخصیت بردرلاین ترس شدید از طرد شدن و رها شدن دارد و یک اضطراب دائمی از این رها شدن دارند و این اضطراب، خشم زیادی را در رابطه به وجود می اورد. بخصوص وقتی مطابق میلشون رفتار نشه. اگر در رابطه باشند، اگر مابق میلشون رفتار بشه سرخوش و سرمستن اما با کوچکترین بی توجهی، قیامتی به پا می کنند و بعد از تمام شدن رابطه هم دچار افسردگی شدیدی می شوند که مدام خودشان را سرزنش می کنند که چقدر آدم به درد نخوری هستند و بسیار پشیمان از رفتار و عملکرد خودشون. خلاصه هر کاری می کنند که طرف برگرده هر کاری می کنند یا اقدام به خودکشی می کنند. گویا حاضرن زندگیشون رو بدهند تا طرف برگرده انگار یادشون میره آن فردی که تا چند وقت پیش بدترین و رکیک ترین حرفها رو بهش زدن، حالا میشه عشق تمام عیار . پس انگار بین عشق و نفرت مرزی قائل نیستند.
افراد اختلال شخصیت بردرلاین کلا روح و روان خود و دیگران را مدام با کارهای غیر منطقی که انجام می دن ، زخم می کنند. نمی بخشند، مطالعه نمی کنند که آگاهی کسب کنند برای تغییر و بسیار وقتشان را تلف می کنند. اصلا از خودشان مراقبت نمی کنند بدبین و منفی گرا هستند. با دروغ زندگی می کنند نه با خود رو راست هستند و نه با دیگران. در مورد همه چیز نگرانند. از همه چیز شکایت می کنند مدام با پشیمانی و افسوس زندگی می کنند مدام در حال مقایسه خود با دیگران هستند و اصلا افراد قدرشناسی و شکرگزاری نیستند. مغز این افراد گویا اتفاقات را به صورت سیاه و سفید می بینه و قادر نیستن اتفاقات رو در یه طیف خاکستری ببینن . وقتی میزان اختلال این افراد شدید باشه دچار شدن به احساس تهی بودن در آنها بسیار زیاد است. در صورت شدت بیماری برای اطمینان از تهی نبودن داخل بدنشون خودزنی می کنند انگار با درد ناشی از جسمشان می خواهند دردهای روانی شون رو احساس نکنن . گاهی برای حس نکردن دردهای روانیشون ممکن هست تا می تونن مشروبات الکلی بنوشند و یا اینکه از انواع مواد مخدر استفاده کنند البته مواردی که در ارتباط با حس نکردن دردهای روانی رخ می دهد، زمانی است که اختلال شخصیت بردرلاین بسیار شدید باشد.

ارتباط با افراد دارای اختلال شخصیت بوردرلاین یا مرزی
 

 

افراد بوردرلاین از طرد شدن و تنهایی وحشت دارند

از ویژگی های بارز افرادی که اختلال شخصیت مرزی دارند، ترس از این است که عزیزانشان آنها را طرد نکنند. البته آنها بغیر از خانواده و نزدیکانشان، ازاینکه مثلا یک دوست قدیمیشان آنها را ترک کند و قطع رابطه اتفاق بیفتد نیز اضطراب دارند و بهیچ عنوان طاقت دور شدن اطرافیان را ندارند. البته ترس از تنهایی در بسیاری افراد وجود دارد. حتی خود ما هم ممکن است از تنها شدن بترسیم. اما ترس این افراد افراطی و بسیار زیاد است در حدی که زندگی آنها را مختل می کند. بهمین خاطر نهایت تلاششان را می کنند که اطرافیان از پیش آنها نروند. این افراد بخاطر ترس زیادی که از تنها شدن دارند و این فکر را می کنند که حتما آدم بدی هستند که فلان فرد دیگر با او در ارتباط نیست، درنتیجه ممکن است منجر به ضربه و صدمه زدن به خود یا رفتارهای انتحاری شود. وقتی در رابطه با فردی هستید که بسیار از رفتن شما می ترسد و دائم در حال ترس از رهایی و تنها شدن دارد و در کمال درماندگی از شما دائما می خواهد که در رابطه بمانید و اصرارهای او بیش از حد نرمال است، بدانید که احتمال زیادی دارد که دچار اختلال شخصیت مرزی باشد. افرادی که دچار افکار بی عشقی، بی ارزشی و پوچی دارند و یا با از دست دادن کسی یا چیزی بیش از حد بهم ریخته اند و احساس پریشانی و ناامیدی و پوچی می کنند نیز احتمال دارد دچار این اختلال شخصیت باشند.

افراد با اختلال شخصیت مرزی، از خودشان تعریف ثابتی ندارند

یعنی این افراد ارزش یا هنجارهای ثابتی برای خود ندارند، یعنی ممکن است در یک ماه یک تعریفی از خود بهمراه 10 آرزو و هدف از زندگی خود بیان کنند ولی ماه آینده 5 هدف تعیین کنند که کاملا با هدف های ماه قبلشان متفاوت است و ممکن است ارزش هایی که قبلا برایش بسیار مهم و حیاتی بودند کاملا بی اهمیت شده باشند. حتی در انتخاب رشته دانشگاهی، یا انتخاب شغل ، هر چند ماه یک تصمیمی بگیرند و نتوانند هیچگاه به ثبات برسند.

اختلال شخصیت مرزی چیست

خشونت شدید، عصبانیت بیجا و غیر قابل انتظار در افراد بوردرلاین

این افراد خود را بابت هیچ موضوعی مقصر نمی دانند و هنگام بروز مشکل، بقیه را همیشه شماتت می کنند. مثلا بخاطر یک اتفاق که همسرشان در آن دخلی نداشته، ممکن است او را دعوا یا تهدید یا ضرب و شتم کنند. این افراد همیشه در حال سرزنش دیگران هستند. پس ویژگی های اختلال شخصیت مرزی تا اینجا ترس از تنهایی، افسردگی، بی اعتماد به نفسی و خشونت های شدید تعریف شد.

عدم برنامه ریزی برای زندگی و بی هدفی برای آینده

افراد دچار این اختلال، به هیچ عنوان تمایل ندارند حتی هدفی کوچک را برای آینده در نظر بگیرند و شدیدا اجتناب می کنند از اینکه بخواهند درباره آینده کمی فکر کنند و اصلا دوست ندارند اقدامی برای آینده خود انجام دهند.

تمایل به خودکشی یا خود زنی در افراد دچار اختلال شخصیت مرزی

خود زنی برای این افراد راه مناسبی است تا رنج درونی خود را تحمل کنند. همچنین بسیاری افراد دچار اختلال شخصیت مرزی که دچار مشکلات دیگری مانند افسردگی یا سوء مصرف مواد مخدر نیز هستند فکر می کنند به طور کل احساسشان را از دست داده اند. به خاطر همین با خودزنی به خود تلقین می کنند که هنوز این اتفاق نیفتاده و کمی از احساسشان پا برجا است.
اکثر این افراد یک رنج غیر قابل وصفی را در خود احساس می کنند که در آخر به فکر خودکشی منتهی می شود. البته در این حالت فرد سریعا باید به روانپزشک مراجعه کند. این افراد خودکشی را یک راهکار عادی و طبیعی می دانند برای اینکه بتوانند از همه افسردگی ها، غصه ها و شرایط سخت زندگی نجات پیدا کنند.

ویدیوهای آموزشی اختلال شخصیت مرزی

نداشتن همدردی و همدلی

این افراد اصلا متوجه نمی شوند که عصبانیتها یا خشونتشان چقدر اطرافیان را ناراحت می کند. به طور کلی این افراد نمی توانند با دیگران همدلی کنند و آنها را درک کنند. بخاطر همین موضوع، آنها نمی توانند روابط عمیق عاطفی طولانی مدت برقرار کنند. چون از طرفی بخاطر ترس هایشان و نیازمندی بیش از حدشان در رابطه ناراحتی و مشکل پیش می اورند از طرفی نیز نمی توانند در هیچ زمینه ای با طرف مقابل خود همدردی کنند. همچنین این افراد کاملا غیر قابل اعتماد هستند.

رفتارها و تصمیمات پرریسک و بدون فکر

مثلا این افراد بدون برنامه خرج می کنند و پول هایی را که به دست می آورند سریعا بدون فکر خرج می کنند و این از ویژگی های کاملا بارز و مشخص آنهاست. همچنین به مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی بسیار رو می آورند و به مرور مصرف آنها بسیار بیشتر می شود و چون افرادی هستند که نسبت به آینده بی خیال هستند و اعتقادی به آینده ندارند و از طرفی سلامتی برایشان اهمیت ندارد و به خودزنی یا خودکشی هم فکر می کنند، لزومی نمی بینند که مصرف مواد یا مشروبات الکلی را کنار بگذارند.


نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید